Absinthe Alkohol, Bara en drink eller en legend?

Många människor tror att absint är en likör, men det är faktiskt klassificerad som sprit eller alkohol framförallt alldenstund det ej är buteljerat med tillsats av socker.

En numera nära nog utsuddad gräns uttalar att en likör är sprit med tillsats av socker samt smakämnen – och då börjar antagligen nästan all alkohol som saluförs nu heta likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron eller blåbär, vem skulle komma på tanken att kalla dessa för en likör?

Absithe är en strong växtbaserade sprit som destilleras med malört och anis, men är oxå bekant för att ha övriga aromatiska örter som fänkål, lakrits, kvanne rot, koriander, muskot, enbär och mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken alternativt den faktiska malörtens beteckning Artemisia absinthium.

Absinthe sprit är i flera olika versioner.

Dess vidareutveckling började i slutet av 17-talet i Schweiz för att sedan spridas till övriga länder som satte sin egen prägel på originalet.

Som man antagligen förstår, var kvaliteten på de olika märkena mycket varierade, ungefär som vin är idag, samt de billigare sorterna utav absint hade lägre alkoholhalt samt nyttjade mestadels ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som kallas “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien och var en utav dessa billigare sorter som innehöll en del eller noll anis, fänkål alternativt någon utav de andra örter som hittades i den traditionella absint.

Den schweiziska samt särskilt den franska var ansvariga för att ordentligt accelerera poopulariteten för absint samt bedömdes vanligen vara de som producerade högsta kvalitet.

Medans alla har sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet av högre kvalitet än en er absint farlig.

Det finns även några betraktas som “special absint” som är totalt exklusiv och annorlunda.

Det är många legender och myter runt absint alkohol, vilket dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) på grund av att det (oftast) innehar en smaragdgrön färg.

Början såldes det som ett universellt medicin, kanske på grund av fördelarna med malört samt övriga örter.

Det rekommenderades för behandling av epilepsi, kolik, gikt, njursten, och mycket mer.

Snart såldes det både som en huskur samt en aptitretare.

Den hade en unik effekt på dem som drack det, det till samt med förbjöds utav den schweiziska regeringen 1910.

Många trodde att hög förbrukning utav absint var kopplat till hallucinationer, våld samt missmod.

Antagligen det är på grund av detta det fick så mycket eloge utav bohemiska typer och konstnärer som Picasso, Ernest Hemingway och Oscar Wilde.

Legenden uttalar att den kända holländska konstnären Van Gogh, skar utav sitt förena öra under dess inverkan.

Absinthe blev så populär i Frankrike, särskilt med bohemiska författarinna samt konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” numera.

Man kan hitta det i nattklubbar samt populära hangouts som Moulin Rouge.

Alldenstund produktionen av drycken ökade så gjorde även efterfrågan, samt rätt så snart sjönk priset så att alla drack den.

Detta varade tills ett litet antal galna människor förstörde allmän andra.

Det fanns flera planerat dråp som var kopplade till konsumtion utav absint precis runt 1900, det mest kända är de Lanfray morden där en man dödade främst sin egen familj och därnäst sej själv.

Vid det laget var det Schweiz som främst förbjöd den legendariska dycken men många övriga länder följde kort därnäst.

Även om det ännu minsann inte är lagligt i USA ännu så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 och den berömda gröna drycken växer nu i popularitet igen.

Idag när du har lärt dej ett litet antal spännande information om absinthe, kommer jag låta dej själv bestämma om det blott är en annan dryck, eller kanske mer av en legend.

Med det kumulativ popularitet som absinthe fått under de senaste åren, får vi avvakta och se om historien upprepar sig.