Absinthe, – den mest legendariska utav samtliga drycker

Under hela historien om alkoholhaltiga drycker, hittar du noll mer legendarisk än absint.


Sveriges ledande Absinthsajt finns här.

De mesta människor innehar förmodligen en grundläggande medvetenhet om att absint är, men de mesta utav dem vet bara några sanna fakta om sprit eller sprit samt bara en bråkdel av dem innehar haft tillfälle att få ett glas utav denna mystiska dryck framför sej på bordet.

På grund av detta vill jag med detta lilla inlägget presentera för er läsare lite information om denna legendariska spritdryck samt se tillbaka på dess lysande förflutna.

Det var i Couvet, Schweiz på 1790-talet som en så kallad allfungerande tonic som kallades absint först gjordes.

Mycket berusande och smaksatt med anis, sägs absint få varit uppfinningen av Pierre Ordinaire, en doktor från Frankrike.

Men lokalbefolkningen i byn kommer ihåg att flertal år före Dr Ordinaire kom till platsen, var systrarna Henriod kända för att ha tillverka en medicinsk tonic som bar en stor likna med absint.

Ändå var det Ordinaire, inte Henriod systrar, som avyttrade formeln för absint tonicen till Dubied-Pernod familjen, som sedan etablerade den första kommersiella verksamheten i Couvet, ett absint destilleri.

Under de årtionden som följde började absint att förlora sin image som en läkemedelstonic och blev mer bekant för sina psykologiska effekter – stimulerande visioner, drömmar samt för att ge inspiration till konstnärer.

Alltså legenden om den gröna fen kom på plats.

Ett faktum är att hon inspirerade så stora konstnärer och författare som Degas, Erfaren Gogh, Picasso, Hemingway, Oscar Wilde och Mary Shelley att alstra målningar och litteratur som har blivit klassiker i världens konst och böcker.

När artonhundratalet gick mot sitt slut växte en lobby mot alkohol i allmänhet samt mot absinthe speciellt.

Så kallade vetenskapliga experiment gjordes för att påstådd bevisa att malörtens olja, en av de flera ingredienserna i absint, var farlig samt giftig, även om endast en liten mängd malört fanns i en absint flaska.

En annan evenemang som skedde i begynnelsen utav nittonhundratalet hjälpte till att försegla ödet för den gröna fen.

En schweizisk man, Jean Lanfray, fick ett raserianfall och mördade hela sin familj.

Även om mannen hade en lång historia av att vara gravt alkoholiserad och missbrukare skylldes morden på hans absintintag.

År 1912 gjordes absint olalgligt i många europeiska länder och US OF AMERICA.

Frankrike följde efter år 1915.

Kanske för att det var illegal frukt, har flera av de falska rykten och historier om farorna med absint fortsatt att leva vidare än idag, trots att modern vetenskap har visat att malört inte är mer skadligt eller alstrar vansinne än någon annan naturlig ingrediens som pepparmynta olja alternativt vaniljextrakt.

Idag, i begynnelsen av 2000-talet, tas förbuden så sakteliga dän.

I de mesta europeiska länder är absint helt lagligt åter.

I US OF AMERICA (givetvis) finns det ännu lagar mot att producera och sälja den, ehuru annorlunda företag har hittat på potential att gäcka dessa förbud.

Att inmundiga absint är ej längre ett brott.

För en amerikan, innebär det att det är OK att inmundiga absint, så länge du köper det från en juridisk, icke-amerikanska källa som man kan finna Online.