Absinthe Sprit, Bara en drink alternativt en legend?

Flera folk antar att absint är en likör, men det är minsann klassificerad som alkohol alternativt sprit framförallt eftersom det inte är buteljerat med tillsats av socker.

En nuförtiden nära nog utsuddad barriär säger att en likör är alkohol med tillsats utav socker samt smakämnen – samt då börjar väl nära nog all alkohol som saluförs idag heta likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron alternativt blåbär, vem skulle komma på tanken att kalla dessa för en likör?

Absithe är en stark växtbaserade alkohol som destilleras med malört samt anis, men är också känd för att inneha övriga aromatiska örter som fänkål, lakrits, kvanne källa, koriander, muskot, enbär och mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken eller den faktiska malörtens nickname Artemisia absinthium.

Absinthe sprit finns i flera olika versioner.

Dess utveckling började i slutet utav 17-talet i Schweiz för att efter spridas till övriga länder som satte sin egen prägel på originalet.

Som man kanske förstår, var kvaliteten på de olika märkena mycket varierade, ungefär som vin är idag, och de billigare sorterna utav absint hade lägre alkoholhalt samt brukade ofta ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som heter “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien och var en utav dessa billigare sorter som innehöll lite alternativt ingen anis, fänkål alternativt någon av de övriga örter som hittades i den traditionella absint.

Den schweiziska samt särskilt den franska var ansvariga för att ordentligt accelerera poopulariteten för absint samt bedömdes mestadels vara de som producerade högsta kvalitet.

Medan samtliga innehar sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet av högre kvalitet än en “klassisk absint”: www.godabsint.com.

Det är även ett litet antal betraktas som “special absint” som är totalt exklusiv och annorlunda.

Det finns många legender och myter runt absint sprit, vilket dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) på grund av att det (oftast) har en smaragdgrön kulör.

Inledningsvis såldes det som ett universellt läkemedel, kanske därför fördelarna med malört samt andra örter.

Det rekommenderades för behandling utav epilepsi, kolik, gikt, njursten, och mycket mer.

Så småningom såldes det både som en huskur samt en aperitif.

Den hade en exklusiv effekt på dem som drack det, det till och med förbjöds av den schweiziska regeringen 1910.

Många trodde att hög användning av absint var kopplat till hallucinationer, våld och depression.

Antagligen det är därför det fick så mycket beröm utav bohemiska varianter och konstnärer som Picasso, Ernest Hemingway och Oscar Wilde.

Legenden säger att den berömda holländska konstnären Van Gogh, skar utav sitt ena öra under dess inverkan.

Absinthe blev så poppis i Frankrike, särskilt med bohemiska författare samt konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” nuförtiden.

Du kan hitta det i nattklubbar samt populära hangouts som Moulin Rouge.

Eftersom produktionen utav drycken ökade så gjorde även efterfrågan, och ganska inom kort sjönk priset så att samtliga drack den.

Detta varade tills ett litet antal galna människor förstörde för alla övriga.

Det fanns flera mord som var kopplade till förbrukning utav absint precis runt 1900, det mest berömda är de Lanfray morden där en man dödade först sin egen familj samt därefter sig själv.

Vid det laget var det Schweiz som främst förbjöd den legendariska dycken men många övriga länder följde kort därefter.

Även om det ännu minsann inte är lagligt i USA ännu så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 samt den kända gröna drycken växer nu i folkgunst åter.

Idag när man innehar lärt dig några spännande fakta om absinthe, kommer jag låta dej själv avgöra om det bara är en annan dryck, alternativt kanske mer av en legend.

Med det växande folkgunst som absinthe fått under de senaste åren, får vi avvakta och se om historien upprepar sej.