Mögel i badrum

Badrum kan efter en tids användande angripas av mögel. Badrum är våtutrymmen och i skrymslen och vrår hopas tvålrester samt hudavlagringar. Det är här möglet trivs och utökas. I mjukfogar mellan badkar alternativt dusch samt vägg frodas mögel om det får vara lite fuktigt och orört. En annan orsak till varför mögel gillar just badrum är för att det förutom fukten är varmt. Varm luft kan bära mer fukt och för den saken skull kan det bli mer fuktigt i ett varmt rum än i ett kallt.

Det vanligaste möglet som finns i badrum är svartmögel. Det skapar svarta små prickar och är ytligt. Svartmögel innebär ingen rejäl hälsorisk och kan oftast lätt tvättas bort från kakel och fogar.

Mögel i badrum uppstår lättare då det inte finns ordentliga fuktspärrar utan vatten och fukt från badkar och dusch kan tränga in i materialet bakom väggarna eller under golvet. Är väggar och golv inte tillräckligt försedda med fuktspärr kommer också mögelproblemet att återvända snart igen fastän man har tagit bort det synliga möglet.

Mögel är inte varje gång enkelt att upptäcka. En del mögel, exempelvis svartmögel växer förstås på synliga platser så som fogar och liknande, andra för med sig dålig lukt. Men en del varken luktar eller syns för blotta ögat. En del kan ha fått fäste innanför kaklet och det är först när man ska kakla om sitt badrum som man inser att det plötsligt rör sig om en större renovering än enbart att byta kakel.

Ifall man misstänker att man har mögel i badrummet, alternativt någon annanstans i sitt hus med för den delen, kan man ta assistans av en mögelhund, en specialtränad hund som med sitt fantastiska luktsinne kan påträffa mögel där en människas näsa inte räcker till. Man ska helst väcka misstankar om mögel om man har fuktskador i golv och väggar. Sådana syns som bubblor under golvmattor och tapeter, missfärgningar och fuktfläckar eller att färgen lossnar.

Det första man ska ha i åtanke när man behandlar mögel är att eliminera källan. Varifrån kommer fukten? Hur stannar den? Det bästa sättet att få undan mögel är att helt ta bort det angripna materialet och ersätta det med nytt och torrt material. Om detta inte är genomförbart kan man tvätta med Fulstopp mögeldödande medel, men det tar inte bort mögelsporer, mykotoxiner eller dålig lukt. Vid sanering av mögel ska man även se till att torka ut hela utrymmet, oavsett om man installerar nytt material eller ifall man tvättar det befintliga.

För att torka ut utrymmen kan man använda sig av avfuktare för bästa verkan. När man har tagit bort möglet ska man se till så att man inte får tillbaka det. Detta gör man genom att ordna en fungerande ventilation så att man förhindrar att fukten stannar kvar onödigt länge i badrummet. Man ska också installera ordentliga fuktspärrar, i väggar och golv och gärna bearbeta ytorna med Tvärstopp.

För att undfly fuktskador samt mögel ska man se till så att badrummet är fräscht, detta innebär frekvent städning under badkar och i samtliga skrymslen och vrår, för det är som sagt där möglet trivs. Har man ett rent badrum så minskar risken för mögel markant!