Ogräsmedel – ett effektivt trädgårdsskydd

Att vistas i naturen är en fröjd för alla sinnen och de som kan samt orkar brukar vilja ha en egen trädgård att både njuta av och arbeta i. Trädgårdsarbete är terapeutiskt och meditativt och att placera fingrarna i jorden ibland är för flera människor viktigt för välbefinnandet. Det är självklart inte enbart jordiga händer som skänker välbehag utan allting som kommer med en trädgård – solen, den friska luften, de tydliga färgerna samt de fräscha dofterna. Vilken typ av trädgård man vill äga är väldigt personligt, somliga gillar vildvuxna, lummiga små trädgårdar medan andra vill ha skarpa linjer och välansade gräsmattor, ytterligare andra blir stimulerade av att innehava en damm i sin trädgård.

Gemensamt för de allra flesta som har en trädgård är att ogräs är en maximal ovälkommen inkräktare inom den balans man försöker skapa. Vissa lägger ner hela sin ande i trädgården medan andra bara gör det som är särdeles nödvändigt. Oavsett så är ovälkomna plantor ett problem för många trädgårdsägare och det bästa sättet att bekämpa dem är med ogräsmedel.

Vanliga ogräs

Vanliga ogräs i svenska trädgårdar innefattar:

• Maskrosor

Dessa vackra, solgula små blomster har en benägenhet att föröka sig tusenfalt i ett enormt kvickt tempo. Vill man ha en grön gräsmatta är de gula maskrosorna grundligt störande.

• Tistlar

Ännu ett ogräs som trivs på gräsmattor, men som ger större besvär än maskrosorna. Tistlar sticker en på fötterna när man går barfota och är I synnerhet störiga om man har barn som man önskar ska få springa obehindrat på gräset om somrarna.

• Åkerfräken

Detta är en ganska tråkig planta, men som har en benägenhet att dyka upp överallt i tid och otid. Därtill är åkerfräken ett gissel att bli av med. Ogräsmedel utför absolut det bästa jobbet, men ett råd är att man bryter stjälken en aning innan man besprutar, så att ogräsmedlet verkligen tränger in ordentligt.

Gör så här

När man ska spruta ogräsmedel i sin trädgård så är det centralt att vidta en del åtgärder innan man sätter igång:

• Se till att inga människor eller husdjur befinner sig i trädgården, särskilt inte barn.

• Täck alla de plantor du vill spara i trädgården med papp alternativt plast före du sprutar. Ogräsmedel gör tyvärr ingen åtskillnad mellan ogräs och andra växter.

• Vattna trädgården cirka två dagar innan du påbörjar besprutningen.

• Vädret ska vara torrt vid besprutningen för ultimata utfall.

• Bästa tiden att påföra ogräsmedel är mellan mars och september.

• Skydda dig själv med heltäckande mundering, andningsskydd, ögonskydd samt handskar.

• Se till att ditt ogräsmedel är rätt blandat och applicerat i din applikator.

• Se till att du vet hur din applikator fungerar innan du sätter igång.

Idag är det allmänt rekommenderade tillvägagångssättet att påföra ogräsmedel att begagna sig av en ryggspruta. Dessa finns i både elektriska och manuella varianter. På www.allt-fraktfritt.com finns riktigt effektiva ryggsprutor att köpa till enastående priser.

Kan ogräsmedel vara skadligt?

På grund av att ogräsmedel är gift avsedda att ta kål på växter så kan substanserna definitiv vara skadliga ifall de hanteras på felaktigt sätt. Barn får absolut inte komma i kontakt med ogräsmedel, och den som ska hantera dem bör vidtaga alla rekommenderade försiktighetsåtgärder.