Så upptäcker du och blir av med möglet i badrummet

Det är inte ovanligt med mögel i badrum. Det har sin bas i att allt som mögel vill ha för att utöka nästan alltid finns i ett alldeles typiskt badrum, om det är ostädat. Mögel trivs där fukt finns och växer gärna till sig i diverse skrymslen och vrår, där städningen kanske inte alltid är den mest grundliga. Därför är badrum, liksom undermåligt ventilerade källare och vindar perfekta ställen åt mögel.

I badrum förekommer det också vanligtvis gott av hudavlagringar och tvålrester i avloppsbrunnen i fogarna i kaklet. Det är sånt som mögel gillar att äta. Vanligtvis känner man en illa lukt i samband med att badrummet, eller vilket utrymme det nu än må vara, drabbas av mögel. Man kan lättast förklara lukten som unken och att om man någonsin har känt den så vet man precis vad det rör sig om när man känner den igen.

I badrum växer möglet gärna över kakel eller liknande släta material, alternativt i fogarna, förutom i alla skrymslen och vrån. Man kan se mögel som små svarta prickar, så kallat svartmögel. Det kan vara någorlunda svårt att få bort, eftersom fläckarna gärna missfärgar kaklet, eller vad det än sitter på.

För att få bort mindre mögelfläckar på kakel samt i fogar kan man använda sig av diskmedel, tvättmedel alternativt något annat rengöringsmedel och gnugga ordentligt på fläckarna. Avsluta med ättika för att motverka att möglet återvänder med detsamma. Man kan också använda sig av klorin, men ge akt på att det är mycket miljöfarligt! Det dödar dock av möglet noggrant.

Ifall man har större besvär med mögel i sitt badrum så ska man fundera på varför och åtgärda eventuella bristande ventilationer eller dylikt medan som man dödar av möglet för att inte få tillbaka det direkt. Man bör även se över golv och väggar så att det inte finns sprickor som låter möglet tränga in i väggen och ges grepp där man inte lätt kan avlägsna det.

Det definitivt ultimata sättet att bli kvitt med mögel är att avlägsna de angripna delarna och ersätta det med nytt material. Det tar inte endast hand om själva mögelsvampen utan dessutom de hälsovådliga sporerna och gaserna som mögel avger, vilka ger både illa lukt och kan vålla irritation och symptomutveckling hos de som vistas i miljön.

Mögelsanering kan förekomma på andra vis också, ett av dem är så kallad fogging. Det krävs då en speciell apparat som hettar upp det mögeldödande medlet så att det förångas. Ångorna har lättare att leta sig in material och nå svåråtkomliga utrymmen än när man enbart stryker på ett likadant medel. Man ska inte vistas i rummet när man utför sanering på detta sätt med tanke på att ångorna vanligtvis är giftiga även för både människor och djur, inte bara mögel.

Just när det handlar om badrum är det betydelsefullt att man håller rent för att man inte ska få mögel eller annan mikrobiell påväxt. Det är följaktligen en god idé när man bygger badrum att se till så att det är lättstädat, även under badkaret. Alla ytor skyddas med hjälp av Fulstopp eller ännu hellre med Tvärstopp. Fräscht och god ventilation är alltså primär för att undkomma mögel i badrum.