Fasta för hälsans skull med hjälp av 5:2 metoden

Det är inget nytt att fasta. Pythagoras krävde av sina studenter att de skulle fasta under 40 dagar därför att rena kropp och sinne innan de fick ta emot hans undervisning och Bibeln uppger att även Jesus fastade i upp åt 40 dagar i följd.

“Vår mat ska vara vår medicin” sade Hippokrates, som vi idag känner som läkekonstens fader, redan ca 400 år före Kristus. Han liksom många andra tidiga läkare ordinerade fasta vid både lindriga samt allvarliga sjukdomar och de hade, enligt nymodig forskning, på flera sätt en poäng i det de utförde. Nu har vi börjat fatta vilka biologiska processer fastan utlöser i våra kroppar och hur de håller oss friska samt hälsosamma.

Forskare har känt till i åttio år att man genom att krympa kaloriintaget med 20-40% mot vad som anses nödvändigt kan förlänga livet på så gott som allihopa testade djurarter, så länge mängden vitaminer samt andra näringsämnen fortfarande är tillräcklig. Därutöver visar testerna att en livslång sådan diet fullkomligt kan undanröja hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och demens. Klicka här nu för mer info.

Att fasta så länge som Pythagoras och Jesus förespråkade har forskarna emellertid visat inte är nödvändigt. Den periodiska fastan, att förtära begränsat med kalorier under en del dagar, praktiseras redan av flera kulturer av religiösa skäl. Nu kan vi hänga på dem, men av hälsosamma anledningar.

Att två dagar i veckan krympa kaloriintaget och undvika de största kolhydratfällorna jämnar ut din blodsockernivå så pass att du inte längre känner sötsuget och hamnar i blodsockerdippar. Kolesterolvärdet sjunker också och minskar omgående risken för hjärtsjukdomar. Att fasta för hälsans skull är inget nytt, men absolut inte heller förlegat utan har nuförtiden åtskilliga belägg i modern forskning.

Det finns en väldigt intressant bok skriven av Ola Norrman (han som författat succen “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som kort och gott heter 52-dieten. Vad som är ytterligare bonus är att man kan låna denna utan att lämna datorn på biblioteket – som e-bok.

Man behöver inte ens ta sig till bibliotelet – man lånar eBoken via sin dator. Alla nya och dyra bra böcker kan lånas – gratis. Läses bäst med en Läsplatta, som iRiver. Önskar man äga en pappersbok så finns pocketboken billigt på allt-fraktfritt.se.