Generellt om 5:2 – bakgrund till succen med halvfasta

Undrar du över vad 5:2-dieten är för något? Ingen har väl kunnat undgå det enorma genomslag 5:2-dieten har fått under det senaste året. En diet som på flera sätt använts under århundraden blev plötsligt formulerad, spridd och omtyckt av allihopa de tusentals som nu provat på samt upptäckt de solklara fördelarna med att följa denna väl genomarbetade och okomplicerade diet som blivit allas vår favoritväg till hälsa och viktminskning. Plötsligt har hela Sverige börjat debattera kalorisnåla rätter och de enklaste sätten att klara fastedagarna. Vi delar recept i lunchrummen samt inspirerar varandra genom att lägga upp våra nya favoriträtter på Instagram och andra sociala medier.

5:2-dieten har på mindre än ett år blivit en ny svensk folkrörelse, samt ett effektivt steg mot ett slankare och mer välmående liv!

5:2-dietens höjning började i Storbritannien 2012 i och med tv-dokumentären Eat, Fast & Live Longer. I dokumentären testar journalisten Michael Mosley att inta 5:2 under nio veckor och lyckas uträtta en viktminskning på 9 kg på samma gång som han förbättrade både sina kolesterol- och blodsockervärden. Klicka här för mer info.
Succén var ett fakta och dieten som innebär två dagar av halvfasta per vecka fick sitt genomslag. Den nu otroligt populära vägen till ett hälsosammare liv har därefter spridit sig till framföralltt ill Sverige och Norge, och här har väl ingen kunnat undgå de mängder av artiklar samt tv-program som uppmärksammat vår senaste trend inom mat samt hälsa.

Så hur funkar då den omtalade 5:2-dieten? Och vad skiljer den ifrån allihopa övriga fastor vi provat genom åren? Det här med bantningskurer är ju inget nytt och både vi och våra mammor har väl gått igenom många kålsoppedieter, detox-kurer, fastor samt juiceveckor. Varför har exakt denna fått sådant grepp bland svenskarna? För 5:2 har ju minsann slagit igenom både hos män och kvinnor. Jo, det finns en grundläggande anledning.

5:2-dieten är inte komplicerad. Du kommer inte att behöva gå omätt hela veckan, planering och matlagning är lätt, du behöver inte avstå ifrån middagsbjudningar och du behöver inte sluta äta dina favoriträtter. Fem dagar i veckan äter du exakt vad och hur mycket du vill. Blott två av veckans dagar följer du dietens villkor om ett maximalt intag av 600 kalorier. Och effekterna av denna måttliga uppoffring är omedelbara och imponerande. Viktminskningen kommer för de allra flesta som testar 5:2 som ett brev på posten. Och det minskade kaloriintaget är hela hemligheten med 5:2.

Periodisk fasta, som 5:2-dieten faller under, kan reducera risken för alzheimers då fastedagarna gör att cellerna stressas att ställa om sig på reparationer i kroppen istället för uppbyggnad och då blir de effektivare på att motverka sjukdomar. Blodsockret och blodtrycket stabiliseras och kolesterolvärdena går ner. Därtill sjunker insulinproduktionen och då blir kroppen sämre på att samla fett.

Tillhör du en av dem som provat dig igenom diet efter diet utan att hitta något som fungerar i längden kan 5:2-dieten vara din långsiktiga lösning på viktproblemen. Likadant är den en lätt väg till viktminskning för dig som inte provat på diet förut och tvivlar på din potential att hålla dig ifrån livets goda. En orsak till 5:2-dietens stora popularitet är väl just att den passar alla!

Det tillhandahålls en mycket intressant pocketbok skriven av Ola Norrman (författaren som skrivit boken “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som enkelt och simpelt heter 52-dieten. Vad som är en bonus är att man kan låna denna gratis på biblioteket – som e-bok.

Man behöver inte ens gå till bibliotelet – man lånar eBoken via sin PC. Alla jättedyra böcker kan lånas – avgiftsfritt. Läses enklast med en eBokläsare, som iRiver. Önskar man köpa hem så finns pocketboken på allt-fraktfritt.se.