Halvfasta med hjälp av 5:2-metoden – 8 skäl till att börja

•Viktminskning och självförtroende – Att göra sig av med överflödiga kilon är inte bara bra för hälsan utan även för ditt självförtroende. Att känna sig bekväm i sin kropp är den snabbaste vägen till att också andra ska uppfatta dig som en självsäker samt balanserad människa och har du gått runt och mått dåligt av dina extrakilon kan en viktminskning, oavsett hur ringa den är, vara steget på vägen till ett bättre självförtroende på samtliga plan. Du bevisar för dig själv att du kan vara den individ du vill vara. Och det hänger inte endast på midjemåttet, men det kan vara en god start.

•Ny ork och lust – Det är ett besvärligt moment 22 att ta sig ur, de där extrakilona vi alla släpar runt på stundtals. Orken att ta tag i träningen finns inte riktigt där och kilona tenderar att öka snarare än reducera. Men kommer du endast igång på ett plan är det oundvikligt att också orken samt lusten återkommer på andra plan. Ett par tappade kilon ökar viljan att vilja ta även nästa steg, att starta med träningen skapar endorfiner som förbättrar ditt humör, och innan du vet ordet av har du inte endast tappat några kilo utan också hittat en ny livsglädje på vägen.

•Nytändning i köket – Vi fastnar allihopa i gamla vanor i köket, håller oss till råvaror vi vet och rätter vi känner till hur vi lagar. Att arbeta efter nya kostregler kan ge oss vidgade vyer samt en nytändning bakom kastrullerna. Så småningom ser din kundvagn inte alls ut som du är van vid när du kommer till kassan i matbutiken.

•Blodsockerutjämning samt insulin – En omedelbar effekt av fastedagarna visar sig i din blodsockerproduktion. När blodsockret i kroppen jämnas ut och håller sig på en stabil nivå försvinner mycket av sötsuget vi vanligtvis kämpar emot. Kroppen producerar dessutom mindre insulin och det medför att fett inte lagras lika enkelt.

•Minskad risk för sjukdomar – När kaloriintaget minskas stressas cellerna att ställa om till reparation och nyproduktion snarare än uppbyggnad i kroppen.
En kaloribomb är animaliska produkter. Vi stoppar i oss nära 85 kg kött per person och år och det är betydligt mer än det finns belägg för att vi gjort någonsin i historien. För endast 60 år sedan låg den siffran på endast 50 kg per individ och år. Att dra ner aningen på köttet är en snabb väg mot bättre välbefinnande. 500 kalorier Då ökar dessutom cellernas kapacitet att handskas med sjukdomar och mycket tyder på att periodiska dieter kan förebygga exempelvis alzheimers.

•Nya rutiner är ett nytt liv – Samtliga fastnar vi i gamla hjulspår som kan vara svåra att ta sig ur. Att ändra på endast en av livets alla variabler, till exempel kostvanorna, leder ofta till en snöbollseffekt och plötsligt får vi ny lust och kraft att förändra vårt liv och kan se världen med nya ögon.

•En diet för ett bra liv – Att gå på diet behöver inte betyda att du är tvungen att sitta hemma och äta kålsoppa när andra är på kalas. Med 5:2 kan du äta som du vill fem dagar i veckan. Du väljer själv vilka två dagar som är fastedagar och behöver inte tacka nej till trevliga middagar och läckra efterrätter övriga dagar.