När du inte längre tappar kilon under 5:2-dieten

Viktnedgång är en av de stora vinsterna med 5:2-dieten och anledningen till att många börjar. Efter bara två veckor börjar du märka resultat när du ställer dig på vågen och journalisten och läkaren Michael Mosley som är mannen bakom 5:2-dietens stora genomslag kunde i sin dokumentär exponera hur han själv gick ner nio kilo på nio veckor när han först provade 5:2.

Att det sker saker med siffrorna på badrumsvågen enbart ett par veckor in i dieten är också en av orsakerna till att de som provar 5:2 ofta håller fast vid dieten och inte ger upp. När du så hastigt ser resultat känns det lättare att hantera fastedagarna och i princip samtidigt kommer också kroppen ha vant sig och klarar fastedagarna bättre.

Det är inte ovanligt att känna att viktnedgången inte blir som man tänkt sig alternativt att den stannar av när man kört 5:2 ett tag. Hade du stora resultat i början av din diet fick du då kvittot på att dina förändrade vanor gav resultat. Nu när du har fastat periodiskt ett tag har både kroppen och vanorna stabiliserat sig.

När du började fasta började kroppen göra sig av med vikt, men det är inte säkert att allting var fett. Ofta följer en del muskler med på köpet när du plötsligt drar in på bränslet, det vill säga kalorierna.

Nu när kroppen känner till att den överlever på mindre kalorier kan den börja bygga upp igen, och håller du din träning igång kommer det att byggas muskler. Muskler är tunga.

Vill du boosta igång viktraset igen? Prova att lägga om dina fastedagar. Möjligen dina nya vanor medför att fastedagarna har bättre effekt på helgerna nu. Det kan dessutom ge effekt att lägga de två fastedagarna intill varandra nu när du är aningen mer van vid att fasta. Du kan också testa att addera en fastedag ifall schemat tillåter det, och köra 4:3 ett tag.

Prova även lite nya recept. Många vittnar om stor effekt av att avstå från mejeriprodukter, andra av att fullkomligt utesluta bröd. Här kan du testa dig fram genom att utesluta en grupp produkter åt gången i en vecka samt utvärdera effekten. Här ges du även möjlighet att utvecklas i köket.

När du tappar i vikt minskar dessutom din kaloriförbränning vid träning. Det betyder att ju mindre du väger, desto hårdare behöver du jobba för att göra av med kalorier.
En kaloribomb är animaliska produkter. Vi stoppar i oss nära 85 kg kött per person och år och det är betydligt mer än det finns belägg för att vi gjort någonsin i historien. För endast 60 år sedan var den siffran på bara 50 kg per människa samt år. Att dra ner en aning på köttet är en kvick väg mot bättre hälsa. 5 2 dieten recept Möjligen är det dags att expandera ditt träningsprogram och se ifall det har effekt. När du nu har lagt om kosten, väger mindre och även har kommit igång med träningen har du ju mer energi.