Upptäck den hälsosamma 5:2-dieten för bättre välbefinnande och viktminskning

Fastans effekt på hälsa och välmående är inte ständigt i fokus, det är lätt att viktminskning samt midjemått överskuggar de hälsoeffekter 5:2-dieten kan ha.

I BBC-dokumentären Eat, Fast & Live Longer provade journalisten Michael Mosley att äta 5:2 under 9 veckor och lyckades åstadkomma en viktminskning på 9 kg samtidigt som han förbättrade både sina kolesterol- samt blodsockervärden. I och med detta har han lagt grunden till det som skulle komma att bli 5:2-dietens genombrott i Storbritannien och därnäst i Norden. Klicka här för mer info.

För oss i Sverige är det inte bara viktminskningen som är i fokus när det handlar om dieter. Vi har en stark tradition av friskvård samt att leva sunt i Norden och en diet som fokuserar på hälsan lika mycket som på midjemåttet går hand i hand med vad vi vill uppnå när vi börjar omforma våra liv. Inte underligt att vi tog åt oss 5:2-dieten så helhjärtat.

Precis som andra periodiska fastor finns det även långsiktiga hälsoeffekter att hämta. Blodsockret och blodtrycket stabiliseras och kolesterolvärdena går ner och dessutom sjunker insulinproduktionen och då blir kroppen sämre på att lagra fett.

Här kan flertalet av våra vanligaste välfärdssjukdomar såsom diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar kvävas i sin linda.

5:2 kan också exempelvis minska risken för Alzheimers då fastedagarna gör att cellerna stressas att ställa om sig på reparationer i kroppen istället för uppbyggnad och då blir effektivare på att motverka sjukdomar. Att hålla en nyttig diet försvårar för många sjukdomar, däribland Alzheimers. För personer med ett systoliskt blodtryck ovanför 160 mmHg ökar risken för Alzheimers med 3 gånger.
Det tillhandahålls en mycket bra pocketbok av Ola Norrman (författaren som skrivit “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som kort och gott heter 52-dieten. Vad som är en bonus är att man kan låna boken utan att lämna datorn på biblioteket – som e-bok.

Man behöver inte ens gå till bibliotelet – utan lånar via datorn. I princip alla kostsamma bra böcker kan lånas – helt gratis. Läses bäst med en Läsplatta, typ iRiver. Vill man köpa hem så finns boken på allt-fraktfritt.se.

Är du överviktig kan en viktminskning via 5:2-dieten kraftigt minska risken att du utvecklar cancer. Tester på djur visar att kalorirestriktion som 5:2 medför till och med kan undertrycka en tumör som börjat vidga – samt ge bättre resultat när tumören strålbehandlas, enligt studier gjorda av bland andra Valter Longo, chef vid Longevity Institute vid universitetet i södra Kalifornien.

Överviktiga personer som lider av astma har länge ordinerats en kalorifattig kost och rekommenderats att skippa vissa saker ur sin diet, något som stämmer väl överens med 5:2-dieten. Resultaten visar sig efter några veckor och många vittnar om att de orkar mer och rentav kan komma igång att springa samt cykla igen.