Absinthe Sprit, Blott en drink alternativt en legend?

Flera människor tror att absint är en likör, men det är faktiskt klassificerad som sprit alternativt sprit framförallt alldenstund det inte är buteljerat med tillsats utav socker.

En numera nära nog utsuddad gräns uttalar att en likör är sprit med tillsats av socker och smakämnen – samt då börjar väl nära nog all sprit som saluförs idag heta likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron alternativt blåbär, vem skulle komma på tanken att kalla dessa för en likör?

Absithe är en stark växtbaserade alkohol som destilleras med malört samt anis, men är också känd för att inneha övriga aromatiska örter som fänkål, lakrits, kvanne källa, koriander, muskot, enbär samt mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken alternativt den faktiska malörtens namn Artemisia absinthium.

Absinthe alkohol är i flera annorlunda typer.

Dess vidareutveckling började i slutet av 17-talet i Schweiz för att sedan spridas till övriga länder som satte sin egen prägel på originalet.

Som man kanske begriper, var kvaliteten på de annorlunda märkena mycket varierade, typ vin är idag, och de billigare sorterna av absint hade lägre alkoholhalt samt brukade ofta ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som kallas “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien samt var en av dessa billigare sorter som innehöll lite eller ingen anis, fänkål alternativt någon av de andra örter som hittades i den traditionella absint.

Den schweiziska och särskilt den franska var ansvariga för att kraftigt accelerera poopulariteten för absint samt bedömdes mestadels vara de som producerade högsta kvalitet.

Medan alla innehar sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet utav högre kvalitet än en “klassisk absint”: http://godabsint.com.

Det finns också några betraktas som “special absint” som är helt unik och annorlunda.

Det är många legender samt myter kring absint sprit, som dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) på grund av att det (oftast) innehar en smaragdgrön färg.

Inledningsvis såldes det som ett universellt läkemedel, antagligen därför fördelarna med malört samt andra örter.

Det rekommenderades för behandling utav epilepsi, kolik, gikt, njursten, samt mycket mer.

Snart såldes det både som en huskur och en aperitif.

Den hade en unik effekt på dem som drack det, det till samt med förbjöds av den schweiziska regeringen 1910.

Många trodde att hög förbrukning av absint var kopplat till hallucinationer, våld och depression.

Antagligen det är därför det fick så mycket eloge av bohemiska varianter samt konstnärer som Picasso, Ernest Hemingway samt Oscar Wilde.

Legenden säger att den kända holländska konstnären Van Gogh, skar utav sitt förena öra under dess inverkan.

Absinthe blev så populär i Frankrike, särskilt med bohemiska författarinna och konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” nuförtiden.

Man kan finna det i nattklubbar och populära hangouts som Moulin Rouge.

Alldenstund produktionen av drycken ökade så gjorde även efterfrågan, samt rätt så inom kort sjönk priset så att samtliga drack den.

Detta varade tills ett litet antal galna folk förstörde allmän andra.

Det fanns flera mord som var kopplade till konsumtion av absint precis runt 1900, det mest kända är de Lanfray morden där en man dödade först sin egen familj samt därnäst sig själv.

Vid det laget var det Schweiz som främst förbjöd den legendariska dycken men flera övriga länder följde kort därnäst.

Ehuru det fortfarande faktiskt inte är lagligt i USA ännu så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 och den berömda gröna drycken växer nu i popularitet åter.

Idag när man har lärt dig några intressanta information om absinthe, kommer jag låta dig själv avgöra om det bara är en annan dryck, alternativt antagligen mer utav en legend.

Med det växande folkgunst som absinthe fått under de senaste åren, får vi vänta samt se om historien upprepar sig.