Annorlunda metoder med LCHF

Idag, när LCHF och andra kolhydratreducerade dieter har blivit så fantastiskt populära, har klara förgreningar börjat bildas inom konceptet. Förut stod alla kolhydratnobbare eniga mot mobben av alla de som visade misstro, men nu förekommer det en fullkomlig del halvfanatiska grupper inom LCHF oxå.

Fakir-LCHF

Detta är den mest extrema formen av LCHF för den består endast av exakt LCHF. Fakir går ut på att äta inget kolhydrater vilket gör att man i stort sett utesluter allt bortom kött samt ägg. Inga mejeriprodukter, grönsaker, nötter eller bär är tillåtna. Fakir kan man utöva ett tag, för att t ex gå ner i vikt snabbare alternativt ”deffa”. Det blir dock ganska enformigt och snart vill man addera lite mejeri samt grönt.

Strikt LCHF

Om man äter i enlighet med strikt LCHF så ligger kolhydratsgränsen vid 2 %. Äter man 2000 kalorier om dagen så får bara 10 gram av dessa vara från kolhydrater. Detta är en avancerad sak att åstadkomma samt allmänt finns det inte plats här för varken mejeriprodukter alternativt nötter utan endast någon grönsak.

Normal LCHF

Detta är den LCHF-variant som de flesta följer. Här ligger kolhydratsgränsen vid 5 % vilket för en genomsnittlig människa innebära 25 gram kolhydrater om dagen. Här finns utrymme för både någon mejeribaserad sås samt grönsakstillbehör. Ibland också en aning av någon LCHF sötsak.

Liberal LCHF

Här har vi den övre gränsen för vad som kan kallas LCHF. Max 10 % av energiintaget får vara från kolhydrater vilket i praktiken innebär ungefär 50 gram kolhydrater vid en genomsnittlig kosthållning. Här kan man fläska på skaplig med både mejeri, nötter och vegetabilier och utrymme finns för både godis samt pizza, pasta o dyl. (LCHF-recept såklart!)

Vilken nivå passar mig?

När man är totalt ny på det här med LCHF kan det kännas som en djungel och det enda som verkligen funkar är att prova sig fram. Kroppar funkar olika men att vara försiktig med kolhydrater fungerar för i stort sett alla, bara på lite annorlunda grad. Vissa går ned i kroppsmassa jättesnabbt, trots att de kör fri LCHF, andra måste nästan fakira för att få dän de sista envisa kilona.

Naturlig vs konstgjord LCHF

Ett annat mycket omdebatterat ämne i LCHF är det här med att begagna sötningsmedel, glutamat samt andra E-ämnen samt artificiella aromer.

Förena sidan menar att man äter enligt LCHF för att det är så hälsosamt och artificiella ämnen rimmar dåligt med hälsa.
Andra sidan tycker att en LCHF-diet kräver tillsatser för att man skall idas äta enligt modellen för alltid, eljest är den för begränsande. Man vill hava sina Sucralose-droppar i kaffet eller sina smakessenser i frukostyoghurten. Man vill kunna baka sötsaker till fest och inte sitta vid bjudningar utan möjlighet att ta del av allt gott. Njuta livets goda – för LCHF är i mycket ren lyxmat så varför inte göra det ännu godare. Läs mer här

Sucralosedroppar, kaffearomer, bordsvattenaromer och vispgräddearomer helt fria från kolhydrater och kalorier, men fullsprängda med briljant smak finns att köpa under varumärket Aromhuset från www.allt-fraktfritt.com