Atkinsdieten, ketosis och ketostix

Atkinsdieten begränsar intaget av kolhydrater i syfte att erhålla kroppen att placera om från förbränning av framförallt glukos till bonus för förbränning av kroppsfetter. Denna arbetsgång (lipolys) tar vid när kroppen går ner i ketos efter det att den gjort slut på överskott av kolhydrater att bränna. I enlighet med Atkins innebära detta att kroppen gör av med mer handlingskraft för att tillgodose kroppens näringsbehov. Atkinsdieten fokuserar på att minimera intaget av kolhydrater som har effekt på blodsockret. Atkins förordar att man äter föda som bearbetats så en aning som genomförbart samt som har lågt glykemiskt index.

Atkinsdieten har fyra faser: Induktionsfas, viktminskningsfas, fas emellan viktminskning samt underhållsfas, och underhållsfasen.

I induktionsfasen (som Atkinsdieten mest är känd för) så syftar dieten till att försätta kroppen i ketosis. Att man är i ketos kan enkelt mätas med en droppe urin på ett ketostix. När man är i ketos (fettförbränningsläge) går man ner i vikt genom enbart fettminskning och utan hunger. Ketostix är en välsignelse för den som gör Atkins. Men ofta går man ner även om inte ketostixen gör utslag.

Kolhydratintaget begränsas till 20 gram per dag (12-15 gram av dessa 20 gram kolhydrater, borde anlända vältränad av bladgrönsaker). Tillåten mat är oinskränkt antal kött, fisk, skaldjur, ägg, olivolja, majonnäs, ost och vissa vegetabilier; t ex gurka och sallad. Enbart grönsaker som är gröna samt växer oerfaren jordens underlag får ätas i denna fas. Det som ska väljas dän i kosten är socker, mjölk, frukt, makaroner, bannor, flingor, bönor, jordäpple och andra rotfrukter. Opp till 110 gram hårdost tillåts ätas per dag. Rusdrycker ska inte intas i denna fas. Koffein begränsas. Dagligt intag av multivitamintabletter rekommenderas. Fysisk aktivitet förordas. Fan pågår i två veckor alternativt tills bantaren tappat 10 % av sin övervikt.

Under viktminskningsfasen ökas kolhydratintaget med 2 gram per rynka. Nu minskar restriktionerna och man får då dinera alla sorters grönsaker samt liten mängder spannmål, men socker av alla de art är fortfarande förbjudet. I den här fan skall bantaren försöka hitta vilken grad på kolhydratintag som är kritisk för viktminskning och avgöra vilka föda som förorsakar personliga ätbegär. Nu bromsas viktminskningen genom att intaget av nettokolhydrater stegvis ökar. Nettokolhydrater är kolhydrater som påverkar blodsockret och därmed produktionen av det fettlagrande hormonet insulin. Denna moment pågår till dess att bantaren är cirka 4 tusen ifrån sin målvikt.

Nästa moment går ut på att finna en balansnivå för kolhydratintag. Bantaren ökar kolhydratintaget med 10 gram per rynka och följer upp varenda gränsen går före bantaren börjar att accelerera i vikt åter. Nu anses det inte längre viktigt att kroppen är i ketos. När du närmar dig din målvikt kan du anträda dinera andra kolhydrater från t ex frukt och fullkornsprodukter. Även grönsaker med stärkelse, exempelvis morötter, majs alternativt squash.

Underhållsfasen är menad att vara livslång. Bantaren ska fortgå äta enligt dom rutin han alternativt hon skaffat sig under dom fordom faserna. Huvudprincipen för dieten är fortfarande att graden av bearbetning av dom livsmedel man förtär skall vara så ledsen som möjligt. Om vikten börjar öka åter kan bantaren anträda om från början med induktionsfasen.