Att vara rookie med LCHF

Vad är LCHF?</

LCHF är en förkortning för Low Carb High Fat vilket på svenska betyder ungefär Lite kolhydrater och mycket fettrik kost. Detta är en ganska ny beteckning på en kostplan som använts i mer hundra år – uppfanns av Banting varefter livsmedelsindustrin lurat på oss kalorimetoden som är svält och dömd att misslyckas – som ett sätt att gå ned i kroppsmassa. Det var dr. William Banting som främst dokumenterade dieten och gav ut den i folderform – S letter Of Corpulence – till överviktiga patienter. Han såg att när människor minskade ned på socker, bira, bröd samt andra kolhydrater så tappade de i kroppsmassa väldigt snabbt. Läs mer härLCHF-dieten enligt Bantings bok glömdes dän under centrum av 1900-talet samt man började fokusera på att istället avlägsna allt fett ur kosten, vilket också funkar i teorin, men människor gick hungriga och föll lättare för frestelser. Kalorimetoden, dömd att misslyckas för det är ett annat namn för svält.

Idag är LCHF-dieten tillbaka och här för att stanna. Man får äta sig mätt av massor av goda livsmedel som är rika på äggviteämne och – framför allt – fett. Det är ovant för folk som försökt gå ner i vikt fordom att abrupt måste lägga till en massa fett i sin mat, fettet som man fordom trott var den vackra figurens värsta motståndare!

Anledningen ligger i att om kroppen känner sig trygg med vetskapen om att fettvävnad hela tiden delas ut i överflöd, så bränner den det lagrade fettet i kroppen nästan ohämmat. Vid en viss mängd kolhydrater däremot så lagras extra energi som fett och kroppen bränner socker i stället – kolhydrater som inte redan är socker – bröd, pasta, påtatis, spagetti, ris m fl – omvandlas till socker omgående.

Proteinintaget ska vara på ca samma nivå som man fordom också fått rekommenderat, möjligen något högre. En bra distribution ser ut ungefär såhär:

Fettprocent: 70
Proteinprocent: 20-25
Kolhydratsprocent: 5-10

Detta innefattar nämligen för normal LCHF, varken superstrikt eller lite mer generös. Vilken nivå man själv mår bra av att ligga på får man experimentera fram, men för att snabbt gå ned i kroppsmassa är det bra att äta så en aning kolhydrater som möjligt, det finns de som inte äter en endaste kolhydrat under viss tid för att maximera viktnedgången och fettförbränningen.

Äta gott med LCHF

I begynnelsen kan det kännas tufft att avsäga sig saker som tidigare fyllt ens måltider, som makaroner, spagetti, fralla, potatis, rotfrukter – samt sötsaker förstås. Vad lägger man nu vid sidan om köttet? Och hurdan ordnar man nu fredagsmys? Och vad kan man dricka egentligen?

I frekvens med att allt fler blir LCHF:are utvecklas nya produkter samt nya recept, allt för att göra dieten så enkel som möjligt att leva efter. Man kan baka fröbröd, kesopannkakor, äta LCHF-pasta samt sjögräsnudlar, samt njuta av tiramisu, cheesecake och ett litet antal rutor högkakao choklad alltemellanåt. Den som absolut undersöker möjligheterna i LCHF behöver inte sakna någonting alls. Tvärtom i många fall, maten blir mest lyxmat.

När det innefattar dryck så är kolsyrat mineralvatten både bra samt läskande, särskilt om man smaksätter det. Aromhuset Bordsvattenaromer är kolhydrats- samt kalorifria smakgivare till kolsyrat mineralvatten – oavsett man handlat det från affär eller kolsyrat själv. Vikingsoda har också goda essenser för kolsyyrat vatten. Det finns fler fabrikat men dessa är dom godaste – man blir snabbt kräsen med god LCHF kost.

I Aromhusets sortiment finns också kaffearomer, gräddaromer samt et supergoda (för det är gjort av socker men 600 ggr sötare) sötningsmedlet Sucralose, där en enda droppe motsvarar en halv sockerbit! Gräddaromerna är underbara att smaksätta fet yoghurt och vipsad grädde med och tillsammans med en alternativt ett par droppar Sucralose blir frukostyoghurten som värsta desserten, totalt utan onödiga kolhydrater! Alla aromer från Aromhuset går att anskaffa på www.allt-fraktfritt.com.