Fettförbräningsläget ketos samt dieten LCHF – Low Carb High Fett

Hitta formen med LCHF – snabbare än Du trott

LCHF är en engelsk förkortning som kan översättas till Lite kolhydrater och mycket fett. Det är en diet som har fått väldigt mycket publicitet de senaste åren samt det finns väldigt starka crupper både för samt emot denna diet. De som är för LCHF menar att man hittar formen snabbt, blir mer harmonisk i humöret samt ork, därtill får goda data på hälsokontroller.

Nejsägarna anser att det är dårskap att äta så mycket fett som man förespråkar i LCHF – särskilt det mättade fettet, och att risken för hjärt- och kärlsjukdomar ökar – något de ännu inte – trots 20 års försök – har lyckats visa. Tvärtom får många bättre data på kolesterolet. Om kolesterolet är högt så är det det goda kolesterolet som ökat. Mer Info HÄR

När man utesluter eller drastiskt minskar sitt intag av kolhydrater måste kroppen finna ett eller bränsle till glukosen om ju uteblir. Av fettet bildar kroppen istället ketoner och kroppen försätts i ett tillstånd som heter ketos. I ketos ökar fettförbränningen avsevärd samt man kan förlora mer fettmassa än innan, trots att man ännu äter vanligt med handlingskraft.

Man kan gå loss på saker som kött, ägg, fiskrätter, feta såser och ovanjordgrönsaker samt inte behöver räkna kalorier, men ändå gå ned till passande vikt. Är man underviktig brukar man istället gå opp i vikt så dieten passar för alla samt leder till att man hamnar på en hälsosam normalvikt. Viktminskningen består enbart av minskat fett.

Bli av med sockerbegäret

En annan positiv bieffekt av att exkludera kolhydrater är att ett eventuellt sockerbegär alternativt – beroende upphör. Det kan ta ett tag, allt från en vecka opp till en månad, men när man uppgått i balanserad ketos slipper man dessa vidriga cravings som blir så fantastiskt starka när man följer en klassisk kalorireducerad diet (som egentligen är kontrollerad svält vilket kroppen genast bekämpar).

Man slipper gå sylten på LCHF, man äter 2-3 mål mat per dag tills man är lagom mätt, inte sprängfylld men absolut inte heller hungrig. För vissa kan detta vara svårt att jämföra, man antagligen har haft ett vridet attityd till mat och mättnad under många år, men blott man stå sig ut så hittar man snart balansen.

Slipp räkna kalorier – ät tills du blir mätt med LCHF

Man kan givetvis kombinera LCHF och kaloriräkning, särskilt om man blott har några estetiska kilon att bli av med, men man får inte förgå 1200 kcal per dag samt 70 % av energin man tillför kroppen ska komma från fett, eljest kan kroppen inträda i svältläge och försöka hålla kvar fettet istället för att med lugn befria det ifrån sig.

En typisk LCHF-frukost innehåller bacon samt ägg, alternativt en enorm laddning grekisk yoghurt med en aning nötter alternativt frön på. Vill man så kan man krydda sin yoghurt med någon av Aromhusets kalori- och kolhydratsfria gräddaromer, de finns i smakerna blåbär, jordgubbe, melon, choklad och banan och gör yoghurten mer lik en smarrig dessert än en morgonmål. För sötma kan man använda sig av Stevia (en aning besk lakritsbismak) eller Sucralose (absolut bäst i smaken – smkar socker för det är gjort av socker men 600 ggr sötare, droppflaska), som inte heller tillför kosten vare sig kalorier eller kolhydrater. Nämnda produkter från Aromhuset går att beställa på www.allt-fraktfritt.com.