Fluffig smak av vanilj gör kaffet oemotståndligt

Vanilj kaffearom

Fika är idag mer än bara en förfriskning. Det är en internationell företeelse som återfinns i världens alla hörn; en social knytpunkt som för samman folk samt skänker dem en ursäkt att socialisera; och en för många välbehövlig, ja, kanske nästan nödvändig stimulant som gör dagen intressantare samt ger välbehövlig energi.

I Sverige har kaffet funnits ända sedan 1600-talet samt från 1800-talet varenda det en allmän dryck som återfanns i dom flesta hushåll. Då varenda emellertid kaffet mer ensidigt än det är idag samt bryggdes på klassiskt förståndig. Visst hade man allaredan från början olika kvalitéer på fika samt det som bryggdes och dracks i kungahuset varenda faktiskt inte detsamma som det som återfanns i fattigstugan där man ideligen bryggde kaffe på samma sump flera gånger.

Sitt ursprung har kaffet, till mångas förbluffelse, i Etiopien. En fåraherde upptäckte kaffebuskens vederkvickande egenskaper efter att hans getter hade fått beta vid de där. Kaffet gjorde snabbt succé men från begynnelse framställde man kaffet av plantans blommor samt blad. När man insåg att man kunde halstra samt sjuda bönan så tog det verkliga intresset adekvat fart. Idag produceras det mesta av vårt kaffe i Sydamerika som har det bästa klimatet för kaffeodling. Det finns givetvis mängder av olika sorter samt kvalitéer som passar olika smaker och plånböcker.

Idag är kaffet inte detsamma som det en gång varit, tiden då fika innebar en alldaglig kopp bryggkaffe är förbi. Går man till ett kafé, eller blott hem till en kompis så hittar man oftare än sällan annorlunda maskiner, tillbehör och kaffesorter att fascineras av och kora bland. Espresso, cappuccino, latte och macciato är alla relativt nya men allaredan väletablerade begrepp i kafévärlden jorden kring. Alla har dom espresso som bas och intresset för espressomaskiner är idag större än någonsin. Vi nöjer oss inte längre med «simpelt» bryggkaffe ens till frukost.

Det finns massor av fason att pigga opp sitt fika, dels kan man utforska annorlunda klassiska kafferecept, investera i exklusiva maskiner och dyra kaffesorter samt dels snöa in i bryggprocessen som är allt annat än så alldaglig som den antagligen kan ge sken av. Idag finns det fleråriga utbildningar för de som vill bliva baristas – professionella kaffemakers.

Vill man busa med sitt fika på en en aning enklare grad så finns det billiga val för hemmabruk. Syrups, som ger kaffet god smak och sötma, har blivit populärt, men är en adekvat kaloribomb och något man antagligen inte vill unna sig varje dag.

Aromhuset – som fordom har lanserat aromer för kolsyrat vatten med stor framgång – släpper nu fyra aromer för fika – däribland vanilj kaffearom. De fylliga aromerna skänker kaffet nytt djup och fantastisk smak utan att innefatta ett avtryck av varken socker alternativt sötningsmedel och kan därmed drickas hur ofta som helst utan dåligt samvete. Aromen finns också som vanilj kaffearom 270 ml och räcker då till 135 koppar kaffe och det blir billit per kop kaffe.

«Vanilj ger kaffet en söt, rund arom samt matchar bland annat den som vill mjuka opp kaffets ofta en aning bittra toner», hälsar Gert Strand – Aromhusets grundare.

Varje liten flaska av Aromhusets Vanilj innehåller 30 ml vilket räcker till ca 15 koppar kaffe. Man doserar lätt med flaskans kapsyl – 2/3 kapsyl per bägare kaffe, eller med den avsedda pipetten om man önskar annan portion, det är givetvis upp till en själv.

Utöver vanilj så är dom övriga tre kaffearomerna ur sortimentet är choklad, amaretto och hasselnöt.