Har du koll på vilka födoämnen som är tillåtna och inte enligt Atkinsmetoden?

Självfallet är det en fördel att den som börjar med Atkinsmetoden är rejält motiverad och disciplinerad. Självfallet finns det födoämnen som bör undvikas för att dieten ska bringa så goda resultat som möjligt. Grundtanken med Atkinsmetoden är att reducera kolhydraterna, och speciellt dra ner på de snabba kolhydraterna. Det innebär att det krävs ett rejält reducerat intag av socker och också fiberfattiga produkter som består av mycket vitt mjöl.

Drygt 50-75% av kroppens energibehov ska komma från protein och fett och det resterande energibehovet från intag av kolhydrater.

En otvetydig fördel är att det under de senaste åren har vuxit fram en ökad medvetenhet hos både konsumenter samt producenter. Mer Atkins här I mataffärerna finns följaktligen mer grovt bröd att finna, och sockerhalten i till exempel yoghurt samt i juicer har blivit mindre. Födoämnen som innehåller mycket fibrer som grönsaker, frukt, linser, bönor samt spannmål är visserligen bra i begränsade mängder men ska reduceras i enlighet med Atkinsdieten. Det är betydelsefullt att hålla uppsikt över dessa födoämnens olika GI-värden.

Det krävs ju en viss mängd protein inom Atkinsmetoden. Därför är det fördelaktigt att intaga ändamålsenligt protein som framförallt finns i vilt kött, avokado samt fisk.