Hemmaframställning av Vin är boken som underlättar bryggningen

Både nybörjaren och den lite mer rutinerade hemmabryggaren av vin bör kolla upp boken Hemmaframställning av Vin. Den är fullproppad med mängder av goda tips och råd.

Vin är en fantastisk härlig dryck som kan avnjutas i många skilda kontexter. Och annorlunda sorter passar annorlunda bra till annorlunda mat o.s.v. Det gör att det finns mycket att utröna vad gäller vin. Dessa är de främsta anledningarna till att flera har ett starkt entusiastiskt intresse för vin. Primärt att dricka vin, men givetvis också all typ av fakta om vin, som exempelvis druvsorter, framställning m.m.

Under de senaste åren har det blivit allt mer inne att privatpersoner framställer sina egna viner i sina hushåll. Det har blivit både enklare och processerna har blivit förfinade. Att hemmaframställning av vin faktiskt är tämligen lätt är det alldeles för många som inte antar. Det är typiskt att personer har funderat på att börja brygga hemma men avstår därför att de tror att det är för svårt. Det är viktigt att inte medgiva sig avskräckas av ens okunskap. Det krävs aningen självförtroende precis som inför allt övrigt vi tar för oss.

Många ser hemmaframställning av vin som en festlig hobby. För en del har det inte funnits speciellt mycket av intresse att sysselsätta sig med på fritiden förrän de upptäckte intresset för att brygga vin hemma. Dessutom är det frestande att man kan spara relativt mycket pengar på att brygga eget vin.

Idag är det flera vinexperter som arbetar med att oupphörligt förfina metoder och verktyg för vinframställningen överlag. Ett övergripande mål som i princip gäller all typ av vinframställning är att lämna så lite som möjligt åt slumpen. Till exempel tillkommer ständigt åtskilliga nya ingredienser med förbättrad kvalité som påverkar slutresultatet. Speciellt påverkar vissa nya brygga vin så att mindre i bryggningen lämnas åt slumpen.

Och allt det arbetet som vinexperterna ägnar sig åt påverkar dessutom våra förutsättningar för att brygga vin hemma. Det är även möjligt att inom kontexten för hemmabryggning lämna så lite som möjligt åt slumpen.

För att börja att brygga eget vin hemma krävs en del nödvändig utrustning. Det är framför allt ett jäskärl, en gummihätta med jäsrör samt en hävert som krävs för att ha möjlighet att sätta sin första sats.

Innan man påbörjar sin första bryggning gäller det att finna ett bra recept att följa. Det är betydelsefullt att följa det till punkt och pricka. Se även till att noggrant skriva ned allting som behövs. Den höga noggrannheten rekommenderas för att det ju faktiskt tar lång tid innan en sats blir klar. Och då vore det olyckligt om all tid gått till spillo p.g.a. någon trivial miss. Därutöver bör all utrustning kontrolleras grundligtt före bruk. Det är av yttersta vikt att den är ren. Om inte så finns en risk att smaken på vinet förvrängs och förstörs.

För att få reda på mer kring allting som rör framställning av vin bör man läsa boken Hemmaframställning av Vin skriven av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som hjälpt massor människor i närmare 30 år (den har utkommit i många reviderade upplagor). I boken besvaras bland annat frågor om varför man ska använda vissa ingredienser och vilken nytta de gör. Boken innehåller även tips på nya starkviner, och behandlar frågor runt smaksättning samt vinprovning.

Det bästa av allt är att boken bara finns några knapptryck bort. Den finns nämligen åtkomlig kostnadsfri som e-bok på landets alla bibliotek. Det innebär att du kan läsa den omedelbart på skärmen eller på din läsplatta. Registrera ett konto för e-böcker via ett bibliotek så är du igång.

Hemmaframställning av Vin är boken du måste läsa för att få svar på samtliga dina frågor om vinframställning. Den finns att köpa på allt-fraktfritt . se samt hembryggning . se. Samt går bra att att låna gratis på biblioteken som ebok.