Hur påverkar kolhydrater vikten?

För att snabbt och effektivt gå ner i vikt är det enkla sättet att utesluta kolhydraterna, enligt Atkinsmetoden.

Den här vetskapen är dock ingen nyhet. Redan under tidigt 1900-tal var dieterna fattiga på kolhydrater eftersom man märkte att patienter som har diabetes levde längre ifall man tog bort kolhydrater, d.v.s. socker ur kosten. Redan då hade man upptäckt att kolhydrater påverkade blodsockret samt vikten. Mer atkinsinfo här Det var i själva verket inte förrän på 1970-talet som det blev populärt att gå ner i vikt med stöd av lågfettkoster, vilket är tvärtemot Atkindietens principer.

Men tar man bort fett ur kosten tvingas det ju ersättas med något. Det är sällan den typen av ersättning blir fattig på kolhydrater. En kost som innehåller mindre kolhydrater är mestadels bättre för både vikten samt blodfetterna jämfört med en lågfettkost. Det har till exempel noterats att frukost i enlighet med lågfettkost som består av rejält med kolhydrater bidrar till en förhöjning av insulinet. Det sliter på kroppens kärl, och är näppeligen hälsosamt i längden. Under de senaste åren har ny vetenskap visat att en mathållning som har mindre kolhydrater mestadels är bättre för både vikten samt blodfetterna jämfört med en lågfettkost.

Det som gäller för både snabba och långsamma kolhydrater är att de omvandlas till socker i samma ögonblick som de når tarmen. Det är tarmens enzymer som bidrar till den effekten. Det omvandlade sockret portioneras sedan ut i kroppen. Samtliga kolhydrater vi får i oss i kroppen omvandlas till socker. Hur omgående sockret därefter går ut i blodet beror på vilken variant av kolhydrat som har ätits. För att sockret ska omvandlas till energi måste insulin produceras som i sin tur öppnar cellerna för sockret.

Det faktum att mindre kolhydrater leder till en bättre utgångspunkt för viktminskning är något som lockar massor personer att välja bort lågfettkost. För flera är det betydelsefullt att raskt samt effektivt uppnå en sund vikt, och för det avseendet krävs en tillförlitlig diet. I enlighet med lågkolhydratkost som Atkinsdieten förbränns fettet som kroppen tar upp extremt snabbt. Det beror på de låga nivåerna av det hormonella insulinet.

En rejäl fördel med lågkolhydratkost är att man vill äta mindre, och utan att vara i behov av att räkna kalorierna så äter de allra flesta överviktiga överlag mindre mat som är lågkolhydratkost. Socker och stärkelse kan medföra att hungern blir allt mer märkbar, och därför bör den typen av intag minskas. När kroppen väl får i sig lagom mängd kalorier så finns heller ingen orsak att räkna dem. Viktnedgången blir ett faktum, och dessutom finns det goda chanser att behålla en önskvärd vikt med Atkinsdieten.

Det finns möjlighet för de som äter lågkolhydratkost att förbränna 300 kalorier under vilande tillstånd mer än de som äter alternativ föda. Det motsvarar cirka en timmes ansträngande fysisks träning. Atkinsdieten kan alltså dagligen leda till ”extra träning” under tiden man vilar.

Sammanfattningsvis: Atkinsdieten reducerar hungern och medför att det inte blir utmanande att äta mindre. Därtill ökar dieten fettförbränningen under sömnen. Atkinsdieten är den smarta vägen att gå ner i vikt och uppnå en sundare livsstil.