LCHF ett sätt att komma i form

Gå ned I vikt medan Du äter lyxmat och utan att hungra och vara vrålhungrig

Att gå omätt är vidrigt och går totalt gentemot vår natur. Instinktivt vill vi äta när vi känner hunger samt att trycka dän hungerskänslor är oerhört besvärligt och plågsamt. Ibland klarar man det ett tag, men i de flesta fall trillar man ganska inom kort samt då har hungern blivit en dylik besatthet att man äter mer än man skulle ha gjort om man åt när man började känna sig hungrig. De allra flesta dieter som finns för att hjälpa människor att gå ned i vikt kräver att man klarar av att gå hungrig, att man lyckas motstå sina instinktiva behov ideligen. Det finns folk som klarar detta, men de är dessvärre få.

Det finns emellertid dieter som låter en förtära tills man är helt mätt, dessa brukar utesluta kolhydrater samt fokusera på äggviteämne samt fett, eller blott äggviteämne. Denna typ av dieter har varit i ropet nu i flera år samt får fler samt fler anhängare. Ett litet antal av de där heter LCHF, LCHP/Dukan samt Atkins.

Bli av med sötsug

När man utesluter eller drastiskt drar ned på kolhydrater så sker en mängd förändringar i kroppen. För det första måste kroppen finna ett eller bränsle till den glukos som via kolhydrater eljest står för energin. Vad som händer är att kroppen istället själv måste producera ketoner, vilka tas från lagrade fettceller. Fettförbränningen ökar därmed avsevärd under en ketogen diet, som det kallas. Läs mer här

När kroppen är i ketos händer en massa sköna saker för den som vill gå ned i vikt. Hungerskänslor minskar och sötsug går bort efter ett tag helt samt hållet. Därjämte blir fettförbränningen högre så även om man äter en fullkomlig del så bränner man bort det snabbt.

Träning och LCHF

LCHF och andra kolhydratreducerade dieter brukar kunna kritiseras ganska hårt. Ett populärt argument är att hjärnan slutar fungera och att man inte kan prestera bra vid träning. Alldeles i begynnelsen, när man absolut har lagt om sin diet från kolhydratspackad till kolhydratssnål, så kan man drabbas av både seghet i skallen samt muskelsvaghet.

Man kan känna sig trött och få huvudvärk samt till samt med bliva deppig. Allt detta är emellertid övergående. Beroende på hur djupt nere man var i kolhydratsträsket när man påbörjade LCHF-dieten kan tiden för dessa omställningsbesvär variera, det kan ta allt från ett litet antal dagar till flera veckor men när omställningen väl är klar upplever man nya höjder av energi, energi samt klarhet.

Två grupper inom LCHF

Det finns två tydliga grenar i LCHF; de som medger vad som helst i kosten så länge det inte innehåller några kolhydrater; samt de som förespråkar ren mat utan sötningsmedel, glutamat samt smakessenser. Den första gruppen experimenterar med sötsaker sötade med aspartam, stevia alternativt Sucralose (klart bäst, det endaste som smakar som socker) och smaksatta med vaniljessens, kakao alternativt aromer från t ex Aromhuset.

Aromhuset är ett varumärke som säljer bordsvattenaromer i över 20 smaker, 4 kaffearomer samt 5 vispgräddearomer. Dessa kan användas till allt från bubbelvatten till grädde, yoghurt, kaffe och andra varma och kalla drycker. De innehåller noll kolhydrater samt noll kalorier men massor av god smak som man inte behöver fattas. De som sållar sig till den andra gruppen LCHF:are menar att LCHF är en hälsans diet samt att själva grundidén med den förstörs om man innefattar en folksamling artificiella ämnen.