LCHF för livet

LCHF – Bantningsmetoden som blir en livsstil

De allra flesta som börjar med LCHF, vilket är en diet som går ut på att man äter minimalt med kolhydrater samt samtidigt skruvar upp intaget av fettrik kost ganska rejält, gör det för att gå ner i vikt. När man äter en föda baserad på fettvävnad och protein så måste kroppen på egen labb alstra bränsle till hjärnan och resten av kroppen. Utan kolhydrater får man ingen glukos som eljest är vårt primära bränsle. Ketos kallas det tillstånd -även kallat fettförbränningsläge – man hamnar i när kroppens primära bränsle är ketoner samt i ketos bränner man fett i ganska hög fart. Ju mer fett man får i sig, desto högre bliva förbränningen.

När man kommit in i LCHF-tänket samt gjort den kolhydratfattiga maten till en vana så ser man fler fördelar.

• Humöret blir jämnt samt orken mycket större, tack vare frånvaron av blodsockerdippar.
• Är man överviktig brukar man gå ned i vikt samt är man underviktig så brukar man placera på sig en aning.
• Man blir av med sötsug!
• Har man problem med magen brukar dessa avta eller upphöra totalt.
• De som lider av sockersjuka brukar kunna dra ned eller helt avbryta med sina insulinsprutor (man skall dock alltid bringa diskussion med sin doktor om man är diabetiker).
• Maten man äter är rejäl och fullspäckad med nyttigheter, har man väl lärt sig göra LCHF-bröd, -pannkakor, -pizza, -sötsaker osv, så behöver man inte fattas någonting alls. Ofta rena lyxmaten – bara det godaste.

Gå ut samt äta LCHF

När man skall gå ut och äta eller blir bortbjuden på mat så kan det vara svårt att veta hur man ska tänka. En erfaren LCHF:are känner till dock vad som brukar vara absolut och inte. En bit kött med grönsallad samt gräddig sås brukar vara ett säkert kort. På pizzerian kan man boka kebabtallrik utan pommes samt i korvkiosken skippar man bröd och mos och lägger till skagenröra om de har. Alltemellanåt kanske man får i sig någon kolhydrat för mycket med har man LCHF som livsstil så ska man nog inte vara superstrikt.

Piffa till LCHF maten

När det innefattar dryck kan man alerta upp sitt vatten med en aning kolsyra och någon av Aromhusets kolhydratsfria bordsvattenaromer samt den feta frukostyoghurten kan smaksättas med en aning vispgräddearom och någon droppe Sucralose alternativt Stevia (som dock har en bismak medan Sukralose smakar precis som socker). Dessa små inslag gör dieten mycket roligare och lyxigare. Mer Info HÄR

LCHF de första dagarna

I begynnelsen kan det kännas både svårt och fysiskt jobbigt att gå över från kolhydratbaserad kost till kolhydratreducerad alternativt -minimerad föda. Man drabbas av don som huvudvärk, trötthet, nedstämdhet, sötbegär och muskelsvaghet. Detta kan hålla i sig i allt från tre dagar till en månad och är enormt ansträngande. När man väl slipper dessa omställningsbesvär så blir det dock tvärtom, man får enormt mycket energi, bra kynnen, en enkel känsla, energi ett klart sinne. Det är ketosen som ger dessa härliga effekter och man kan enkelt mäta om man är i ketosis med ketostix – finns fraktfritt på allt-fraktfritt.