LCHF och övriga kolhydratreducerade dieter

LCHF – Low Carb High Fat

”LCHF är ingen bantningsmetod, utan en livsstil”, det är ofta kommentaren man får från denna diets utövare när man pratar om LCHF som ett sätt att gå ner i vikt. Förkortningen LCHF står för Low Carb High Fat vilket på svenska blir Lite kolhydrater samt mycket fett. Igenom att drastiskt dra ner på intaget av kolhydrater så måste kroppen att alstra ketoner för att framförallt förse hjärna med energi, dessa skapas av fettceller. Efter några dagar på LCHF hamnar man i ett fettförbränningsläge som heter ketos, vilket innebär att ketoner är det huvudsakliga bränslet i kroppen, i antonym till före då det var glukos (druvsocker).

När man äter i enlighet med LCHF äter man lite kolhydrater samt mycket fett och gör dieten till ett sätt att leva som man är tänkt att annamma för resten av livet, även efter att man nått sin målvikt.

LCHP

LCHP liknar LCHF i det att man utesluter alternativt markant drar ned på kolhydraterna, men istället för att fylla på med fett så fyller man på med äggviteämne. Denna diet används mycket av folk som tränar samt vill bygga muskler, alternativt de som vill bliva av med underhudsfettet. LCHP går bra att köra under en viss tid, men kroppen behöver fett för att begagna som bränsle samt en massa andra saker, så man ska inte utöva LCHP-diet allt för länge.

Dukan

Dukandieten är framtagen av fransmannen Pierre Dukan samt innehåller fyra stadier. Dess grundidé baseras mycket på LCHP, man skall nämligen äta mycket äggviteämne, men måttligt med fett samt kolhydrater. I första stadiet, som kallas för anfall, ska man bara förtära fettfritt protein. Saker som fiskrätter, nötkött, hönsbarn samt ägg går bra (emellertid blott en äggula per dag!), medans det mesta övrigt försvinner. Strikt är det, men inledningen varar bara i 3-10 dagar.

Atkins

Atkins är en annan doktor som blivit rik på att dela med sig av sina tankar angående viktnedgång. Även här är det just kolhydraterna som ses som den största boven och absolut som Dukandieten består Atkinsdieten av fyra faser. Atkinsdieten har haft enormt genomslag världen över sedan den introducerades på 1960-talet. Det intressanta med Atkins är att det är en läkare som utformat metoden vetenskapligt med blodprover och annat på sina patienter under behandlingen.

Paleo/Stenålderskost

Paleodieten är ännu en variant av alla kolhydratreducerade dieter som är i ropet just nu. Här ligger fokus på att man äter ca så som våra förfäder under stenåldern åt, dvs mycket kött samt grönsaker, lite frukt, nötter samt bär men ingenting av fralla, ris, makaroner osv, samt inga mjölkprodukter. Man äter så ”ren” mat som möjligt, utan tillsatser. Många anser att detta är den mest hälsosamma dieten man kan använda sig av, medans andra anser att den inte är lika effektiv för viktminskning som mer kolhydratsstrikta dieter som LCHF alternativt Dukan. Mer info: På denna sajten

Piffa till lågkolhydratsmaten och -drycken med smaker!

Gemensamt för alla dessa dieter är ett lägre intag av kolhydrater än vad vi vanligt sett är vana vid. I begynnelsen kan man lida av omställningsbesvär såsom matthet huvudvärk och muskelsvaghet, men kroppen vänjer sig inom kort vid det nya bränslet (fett från maten och från kroppens överflödsfett) och blir snart piggare och starkare än innan. Man sliper jobbiga blodsockersvängningar och lider man av sockersjuka kan man behöva minska sitt insulin, somliga slutar t o m totalt att ta insulin.

Den som tycker det är trist att bara dricka vatten kan smaksätta sitt kolsyrade vatten med Aromhusets bordsvattenaromer, helt fria från kolhydrater samt kalorier. Man kan oxå försöka kaffearomerna samt gräddaromerna – som är supergoda i yoghurt! Aromhusets produkter beställer man enklast från www.allt-fraktfritt.com – kommer hem i brevlådan.

Den som inte vill skippa sprit kan blanda Pernod samt Ouzo (som innehåller en massa socker) med Prestige essenser samt Sucralose. Likörer går oxå att göra på essenser – även gräddlikör. Även. en god grogg går att mixa med aromhusets sockerfria Läskkoncentrat + kolsyrat vatten. Mycket godare än dom äckliga Zero läsken man köper färdiga. Det finns diabetiker som inte druckit en grogg på decenier för att den sockerfria köpeläsken är så avskyvärd – spriten förstärker dessutom den metalliknande smaken från sötningsmededlen. Aromhuset å andra sidan sötar sina läskkoncentrat med Sukralose – tillverkas av socker och smakar som socker – men är 600 ggr sötare.

Sprit är ett nöje samt en fröjd så inte alla kan alternativt vill låta bli det för att gå ner i kroppsmassa. Man ska då kunna följande: kroppen har 3 kostförbränningslägen: kolhydratförbränning (när det dagliga intaget av kolhydrater är över ett visst mängd gram är viktminskning inte möjlig), fettförbränning samt spritförbränning. Man kan vara i perfekt ketos (fettförbränningsläge) men så fort man dricker sprit går kroppen över i spritförbränningsläge (för alkohol är ett gift för kroppen samt det skall förbrännas bort helt).

Viktminskningen avstannar till spriten förbrukats (två cl per timmar). Alla kolhydrater man intar accumuleras för att efteråt förbrännas – man kan hamna i kolhydratläge när kroppen gjort sig av med spriten. Har man druckit öl så innehåller denna 12% kolhydrater (stamvörtstyrka).

Torrt vin: (tillsätt ett litet antal droppar Sucralose om det är för torrt, smaka av tills det matchar) och starksprit, ev grogg på Aromhuset sockerfria läskkoncentrat, är vad som funkar om man ska njuta av sprit utan att inmundiga för mycket kolhydrater.

Rödviner är nästan alltid torra. Vit vin från Alsace är nästan alltid torrt. Chardonnay är fylligt även när det är snustorrt. Brygger man eget rödtjut kan man jäsa det total-torrt. Bra att veta om man är sugen på vin.