Linköpingbor slår rekord i Fairtrade-fika

Den 27 oktober arrangerades Sveriges största fikapaus, Fairtrade Challenge. Kring om i hela landsbygd fikades det på fler än 300 städer och mer än 300 000 personer deltog, tävlade samt gjorde skillnad för odlare och medarbetare i utvecklingsländer. I Linköping fikade mer än 1600 personer Fairtrade-märkta produkter. Ett litet antal hade i enlighet med ryktet smugit med sig kaffearomer för att göra sitt kaffe ännu godare.

Fairtrade Challenge anordnades för andra året i rad . Utmaningen var att bliva förbättring än förra året samt få fler än 150 000 personer att deltaga den här gången. Mer än dubbelt så många fikadeltagare har nu rapporterats in från fikapauser runt om i hela Sverige. I Linköping hade 31 fikapauser med tillsammans fler än 1600 fikadeltagare rapporterats in klockan 12 den 28 oktober.

– Den största vinsten är om fler fått opp ögonen för Fairtrade. Varje inköp av Fairtrade-produkter skapar potential för odlare och medarbetare i utvecklingsländer att bättra sina arbets- samt levnadsvillkor, säger Helena Markstedt, generalsekreterare på Fairtrade Sverige.

Alla fikapauser finns utmärkta på en karta över Sverige samt det går att zooma in och läsa om var kaffe på www.fairtradechallenge.se

– Att så flera deltagit visar att det finns en enorm uppslutning bakom Fairtrade. Flera vill vara med samt lyfta frågan om hurdan förbrukning, affärer, fattigdomsbekämpning och mänskliga rättigheter hänger ihop. Många vill vara med och exponera att det är enkelt att göra avvikelse. Jag önska att svenska affärsverksamhet samt dagligvaruhandeln tittar på hurdan stort intresset är och fortsätter utöka sitt utbud av Fairtrade-märkta produkter, avslutar Helena Markstedt.