Motiven bakom ID-kapning

En bedragare kan ha flera annorlunda motiv till att stjäla någon annans identitet. Emellanåt stjäls identiteter slumpartat, medan de andra gånger kapas efter noggranna kontroller om vad personen bakom identiteten har för tillgångar.

I boken förekommer en större och bra checklista. Boken finns tillgänglig att låna som e-bok på biblioteken samt kan anskaffas på allt-fraktfritt.se. Klicka på bilden för mer detaljer.
Läs mer här

ID-kapning baserad på utseende

När ID-kaparen vill bruka din identitet därför att framställa “äkta” pass, körkort eller andra ID-handlingar, alternativt för att ägna sig åt människosmuggling, så grundar sig urvalet av offer till stor del på utseende. Om ditt yttre stämmer överens med utseendet på den människa som denna legitimation ska skapas åt så räcker det som motiv för dem att välja dig som offer för ID-kapning. Människor som utsätts för människosmuggling, så kallad human trafficking behöver “äkta” handlingar under falska/stulna identiteter. Detta gäller dessutom för flera olagliga migranter.

ID-kapning för falsk identifikation vid brott

När någon som man inte känner till, använder sig av ens identitet för att identifiera sig i annorlunda situationer kan man oerhört enkelt råka otroligt illa ut. Brottshandlingar som begås kopplas till offret för ID-kapningen och bevisningen är ofta knepig att motsäga.

Med hjälp av en stulen identitet kan man dessutom vittna falskt vid rättegångar, lämna falska intyg och i många skilda känsliga sammanhang utge sig för att vara den person vars identitet man stulit – som t ex vid uthämtning av försändelser eller för att komma åt personens barn.

ID-kapning för stöld

ID-kapning för stöld är möjligtvis det vanligaste motivet för ID-kapning, personen som stjäl din identitet vill stjäla dina tillgångar på en lång rad skilda kreativa vis. Det kan handla om kapning av ditt bankkonto, låntagning i ditt namn, beställning av varor i ditt namn osv. Här brukar ID-kaparna rikta in sig på folk som de på förhand vet eller misstänker har tillräckligt med finansiella tillgångar för att brottet ska löna sig. Dessa uppgifter hittar man enkelt genom publika sajter som t ex ratsit.se, men även genom vittjning av post.

Ett annat sätt att förskingra pengar med hjälp av en kapad identitet är genom att kränga saker som inte existerar i den stulna identitetens namn. Människor med gamla, inaktiva konton på säljforum såsom eBay eller Tradera kan bli kapade och sedan är det fritt fram för ID-kaparen att “sälja varor” via kontot, med hjälp av dess meriter. När de beställda varorna uteblir, vilket sällan uppdagas förrän en vecka/några veckor efter att den intet ont anande köparen genomfört betalningen till ID-kaparens bankkonto, så har ID-kaparen redan hunnit ta emot flera betalningar från olika köpare, samt täcka över sina spår. Offren i en sådan härva är både den som får sin identitet stulen och oskyldigt anklagas för brottet, och alla de konsumenter som köper varor i god tro och får sina pengar stulna.

ID-kapning för hämnd

Stundtals händer det att hämningslystna personer stjäl identiteter för att ge personen bakom identiteten dålig uppmärksamhet. Ett typiskt fall är när en man en gång hämtade bilder från sin ex-flickväns Facebookkonto för att därpå återanvända dessa i ett sammanhang på internet där hon erbjöds för prostitution.

ID-kapning “för skojs skull”

En del brottslingar agerar med motivet att det är “spännande”, “roligt” och ger en då och då beroendeframkallande adrenalinrush. Att stjäla identiteter är ett ganska säkert brott (sett till hur många som verkligen fälls) som ger omedelbar tillfredsställelse.