SodaStream kan hamna i strid med Coca Cola

SodaStream har plockat ihop 3714 tomma Coca Cola burkar samt fyllt en stor bur för att exponera på hur miljödåligt det är att inte blanda läsken hemma i stället.

Coca Cola hotar SodaStream och kräver att deras burkar inte får användas i en av SodaStreams reklamkampanjer. I ett hotbrev från Coca Colas jurister till SodaStream hävdar Coca Cola att de äger alla sina aluminiumburkar samt att ingen annan har rätt att utnyttja dem. NNu går SodaStream till motattack genom att kungöra hotet världen över.

Detta är dårskap. Om Coca Cola hävdar att de äger alla sina burkar då måste de ju också ansvara för att städa opp burkarna. Istället för att tacka oss för att vi plockar upp deras avfall får vi ett hotbrev från deras advokat. ”

Daniel Birnbaum, direktör på SodaStream

Kampanjen Coca Cola är upprörd över består av burar fyllda med flaskor och aluminiumburkar. Buren ska symbolisera den miljöförstöring som läsk och vatten på butelj samt ask medför. I Sverige placerades buren i Kungsträdgården i Stockholm under våren och budskapet på den svenska buren är att en medel svensk familj på fyra personer förbrukar tillsammans 3 714 flaskor och burkar på fem år. Alla dessa flaskor och burkar kan ersättas av en enda återanvändbar flaska från SodaStream.

Man kan tycka att SodaStream är mindre begåvade som går i batalj med jätten Coca Cola. Då skall man veta att SodaStream i flertalet decenier själva angripit andra företag för att beskydda sitt monopol att fylla sina kolsyreflaskor.

Kolsyreflaskor är en metallflaska {och SodaStream har förlorat i många länder. Men i Sverige har SodaStream just vunnit mot Vikingsoda i Tingsrätten mot alla odds samt trots att det finns EU-prejudikat.

Vikingsoda är en stor miljökämpe med läskmaskiner, kolsyra, läskkoncentrat och bordsvattenessenser.

Så Coca Cola har att välja. Går man i batalj så är det mot en stridsvan motståndare som – i vart fall i Sverige – kan vinna ehuru de skulle förlorat i andra länder. Och dessa burkar är plockade i Sverige.

Mer info på:

http://www.cisionwire.se/sodastream/r/coca-cola-forklarar-krig-mot-sodastream,c9275471