Viktminskningsfasen

Efter den mycket tuffa induktionsfasen har det blivit dags att ta klivet in i viktminskningsfasen Givetvis förutsätter viktminskningsfasen att bantaren faktiskt tagit sig igenom induktionsfasen därför att det är viktigt att faserna följs i rätt ordning. När man däremot har tagit sig igenom hela dieten kan man lättare hoppa emellan faserna om man inte skulle lyckas bibehålla en balanserad vikt.

När man börjar banta enligt Atkinsmetoden och har som syfte att fullfölja dietens samtliga fyra faser är det centralt att man verkligen har bestämt sig för att banta. Ifall motivationen är bristfällig finns nämligen en risk att vikten kommer växla alldeles för kraftigt upp och ner. Det är minsann inte bra för kroppen och brukar i slutändan generellt resultera i en viktökning.

Från induktionsfasen till viktminskningsfasen så bör det ta omkring 2 veckor. Viktminskningsfasen i sig kan bestå i upp till sex månader beroende på olika människors förutsättningar. Med tanke på att induktionsfasen är extremare så innebär det att viktminskningen inte händer lika drastiskt i viktminskningsfasen. En del kan tillfälligt tappa lite motivation när man märker ett försämrat resultat. På det stora hela fortsätter man dock gå ner i vikt fast endast i långsammare tempo.

Kroppen skulle inte orka rasa i vikt som under induktionsfasen under en längre tid. Dock kan vissa utan problem välja att fortsätta i induktionsfasen något längre än 14 dagar. Många gläds över att gå ner 2- 4 kg i induktionsfasen, vilket är den främsta anledningen till att man håller sig kvar längre innan man går över till viktminskningsfasen.

Flera som träder in i viktminskningsfasen beskriver en lättnad då de inte längre tvingas hålla överdriven kontroll över kolhydratintaget. Viktminskningsfasen varar oftast tämligen länge och tanken är att man ska hitta sin kropps egen gräns för kolhydratintag. För somliga tar det längre tid än för andra att upptäcka balansen. Exakt hur lång tid det tar är individuellt och beroende av en mängd olika faktorer som ålder, kondition, hormonstatus samt ämnesomsättning. Klicklänk till mer info Därutöver påverkas många av dessa faktorer av arv.

För att nå sin idealvikt ska man alltså väldigt sakta höja sitt kolhydratintag för att få reda på sitt gränsvärde. Tanken är att viktminskningen så småningom ska stagnera och att man ska tappa i vikt endast till dess den punkten är uppnådd. Viktminskningsfasen är en generös fas på så vis att man får höja sitt intag av kolhydrater med 5 gram per vecka. Från induktionsfasen tillåtna 20 gram om dagen så får man efter 2 veckor i viktminskningsfasen inta ungefär 21, 5 gram om dagen.

Det är enligt en del en relativt liten ökning men det är heller inte meningen att Atkinsdieten ska gå hastigt med tanke på att man ska ställa om sina matvanor. Det är en procedur som förhoppningsvis kommer resultera i att man håller vikten ur ett långsiktigt perspektiv. Ökningen av kolhydrater i viktminskningsfasen pågår till dess man finner sin personliga punkt där man varaktigt håller vikten stadig.

I viktminskningsfasen kan man på allvar börja variera sin kost mer och laborera utifrån egna preferenser. Ett gott tips är dock att öka intaget av grönsaker till en början. I viktminskningsfasen är det dessutom tillåtet att inta viss mängd alkohol, vilket det alltså inte är i induktionsfasen.