Använd mjölksyra för att få nyttigare grönsaker till middagen

Numera så kan man mjölksyra köpa på internet och det är alls inte speciellt svårt att ordna med mjölksyrade grönsaker till middagen. Anledningen till att så många väljer att syra grönsaker är att detta är bra för våra magar. Med mjölksyra vegan så kan man också kringgå att inta animaliskt och ändå ta del av det som man annars hade fått i mejeriprodukter.

Vad är I själva verket mjölksyra och hur framställs den?

Den som undrar “vad är mjölksyra?” kan få intrycket av att det här är en syra som man får från mjölk men så är det ej. Det rör sig om en karboxylsyra som dessutom är mycket beaktansvärd inom biokemi.

mjölksyra

Det var den svenske kemisten Carl Wilhelm Scheele som upptäckte syran i sur mjölk år 1780, och i början av 1800-talet så såg Jöns Jacob Berzelius och mjölksyran dessutom uppkom i muskler då de utsattes för stor påfrestning.

Du vet måhända hur det känns att springa ett långt lopp när musklerna börjar tillverka mjölksyra. Det här är icke behagligt men det är heller inte farligt. Det är L-mjölksyra som uppkommer i våra muskler, och när man anstränger sig hårt så kan det bli så att kroppen inte hinner få bort syran från musklerna vilket leder till större ansamlingar som kan kännas av.

Man kan få L-mjölksyra samt D-mjölksyra genom att låta Lactobacillus bakterier knäcka mjölksocker. Det är just den här bakterien som får mjölk att härskna och som har gett syran sitt namn.

Men mjölksyran som finns i mejeriprodukter har inte skapats med surning. Numera så tillsätter man syran som man har framställt från melass, potatis eller majs. Det är därför som syran är en helt och fullt vegansk produkt som dessutom veganer kan nyttja sig av.

Varför använder man sig av tillsatt mjölksyra i mejeriprodukter?

Det kan ju verka en aning märkligt att man tillsätter den här syran i mejeriprodukter men faktum är att det är det här som skänker oss den fina tjocka konsistensen på produkter som filmjölk och yoghurt. Mjölksyran koagulerar kasein proteiner så att man får den vackra konsistensen.

Man kan också använda sig av den här syran i syftet att konservera födoämne (genom att sänka pH så lågt att bakterier inte överlever9 och när det rör sig om ett konserveringsmedel så har det beteckningen E270.

Som kur efter en lång antibiotika kur

Ifall man har gått på antibiotika under en längre tid så kan det bildas snedfördelning i kroppen och man kan behöva ladda på med goda bakterier återigen. Här är mjölksyran riktigt bra och den finns i hälsoprodukter som tabletter med probiotika. Faktum är att man kan säga att probiotika samt mjölksyran är samma sak.

Men man måste inte ta tabletter då man själv kan införskaffa koncentrerad mjölksyra och använda denna att syra grönsaker med. Mjölksyrebakterierna som man får i sig är riktigt bra på att frambringa en miljö i våra slemhinnor som andra farliga bakterier inte trivs i.

Det har även visat sig att mjölksyrabakterierna kan hjälpa vår kropp att ta upp mer av de vitaminer samt mineraler som vi behöver. Ifall man syrar grönsaker så kommer de viktiga bakterierna att finnas kvar. Probiotikan dödas inte eftersom man inte värmer upp maten som vid vanlig tillredning.