Användbara råvaror vid vinbryggning

Många har funnit hur fantastiskt det är att kombinera annorlunda fruktrecept vid vinbryggning. Man kan prova i all evighet egentligen. Men det finns några beprövade och spännande varianter på frukt och bär som Kjeld Erlandsen presenterar i sin bok Hemmaframställning av Vin.

I gemene mans trädgård finns det ständigt gångbara frukter samt bär. Några av de vanligaste är äpple, plommon, päron, hallon, jordgubbar, körsbär, rabarber, svarta och röda vinbär. Det finns även prydnadsbuskar i några trädgårdar som brukar kunna bidra med bär som lämpar sig åt vin. Måbär, hägg, kvittenträd, berberis, mahonia, blåbär och mispel.

Den som uppskattar att vara ute på skogspromenad bör spana de många sorter vilda bär som växer där. Bland annat kråkbär, slånbär, björnbär, krikon, hönsbär, hagtornsbär med mera.

Och varför inte testa att brygga vin på blommor? Den som är ute efter en pikant vintyp bör testa att brygga på rosenblad från välluktande rosor eller på maskrosor, fläderblommor och lindblommor.

Det finns inte jämt tid att brygga när en del råvaror har sin skördetid. Därför kan de alltid förvaras djupfrysta för senare bruk. En del råvaror bör rentav helst ha varit frysta i vilket fall innan bryggning. Exempelvis, vilda nypon, slånbär och rönnbär.

Men när det inte alltid är årstid för frukt och bär kan man införskaffa djupfrysta bär i storförpackning. Det säljs vanligtvis inom restaurangbranschen och till en billigare slant. Det är inte sällsynt att en stor förpackning på 1-2 kg har ett motsvarande pris som en konsumentförpackning på endast några hekto.

Det är också ypperligt att brygga vin på saft och juice. Det finns olika sorters bärsafter i handeln att inhandla. Varudeklarationen ska noga läsas och se över sockerinnehållet, konserveringsmedel eller andra tillsatser. Det finns vissa safter som gör sig bättre som grundsafter. Exempelvis juice av äpple/svart vinbär eller äpple/druva. Den som brukar besöka musterier kan ha i åtanke att äppelmust är mycket bra att brygga vin på. Länk till mer info Taktila etiketter

Vad gäller koncentrerad saft så är äpple- och druvsaft det allra bästa. Övriga koncentrerade bärsafter brukar överlag vara ganska dyra, men ingår inte sällan i blandningar i färdiga vinsatser.