Avfukta och smaksätt med salt som kalciumklorid

Detta salt har fler bra fördelar samt effekter. En mycket bra funtion är dess avfuktande effekt som bland annat används i förråd och i båtar när de vinterförvaras. Torrboll i detta fall är det inte den torrboll du tänker på i första hand utan en boll som är fylld med kalciumklorid, denna kan du köpa färdig eller göra själv, ett sätt är att fylla en hink med salt och använda ett durkslag.

mitt

Testa att tillverka en egen torrboll och du äger en effektiv avfuktning med kalciumklorid.

Du måste använda eller köpa rätt salt om du vill få en effektiv avfuktning i båten eller din källare. En del blandar ihop begreppen och tror att vanligt vägsalt ska fungera bra, men det gör det icke. Vill man få en bra torrboll ska man inte använda vägsalt som är natriumklorid, för det blir ingen bra torrboll.

Vill man ha en effektiv avfuktning är det kalciumklorid eller alternativt magnesiumklorid som gäller. Till en bra torrboll går det åt rätt mycket salt, så då gäller det att man kan få ett bra pris på saltet.’ Ett tips är att du ska söka på webben efter saltet då den mängd vi talar om kan bli svår att hitta och vara alldeles för dyr

Du fixar själv lätt en torrboll. Ta bara ett stycke tyg lite större än att det rymmer cirka 10kg salt, gör en boll och knyt ihop med snöre och häng upp den. Kan vara en bra idé att ställa en hink under bollen för att samla in eventuellt vattendropp. Det går annars utmärkt att placera ett durkslag inuti en hink som du sedan fyller med salt.

Du kanske behöver fler torrbollar för att avfukta utrymmet effektivt. Visst får du en effektivare och snabbare torkeffekt men tänk först över vad utrymmena används till och hur de ser ut.

Kalciumkloridsalt utnyttjas även som smaksättare.

När kalciumklorid används som smaksättare eller annan livsmedelshantering måste saltet vara av livsmedelskvalitet.

Detta salt har då beteckningen e509. Man kan säga att detta salt är salt i kvadrat eftersom det är ett av de saltaste som överhuvud taget finns. Du kände förmodligen inte till att det används vid öltillverkning.

Saltet har två effekter vid ölbryggning, dels ger det en saltare smak samtidigt får man en stabilare smakupplevelse tack vare kalciumet. Bryggerier använder därför saltet men även hemmabryggaren kan dra nytta av dessa effekter.

Oavsett om man ska använda kalciumklorid i livsmedelshantering eller göra torrbollar bör man kolla på Internet vilka priser som gäller. På internet hittar man som vanligt saltet till mycket bra priser och med god kvalitet.

Du kan hitta saltet med livsmedelskvalitet i hembryggbutiker eller på nätet hos hembryggning.se, prisad.se, allt-fraktfritt.se eller då och då på Tradera.