Fängslande att brygga eget vin

Under längre tid har människor uppskattat vin och dess framställning Det finns antika seder av produktion av vin, och i nuvarande Iran har man hittat spår av vinframställning från 5000 f.Kr. När romarriket bredde ut sig flödade vinet och fram till idag har vinkonstens traditioner spridits och anammats av övriga världen.

Det har därutöver blivit vanligt att gemene man brygger sitt eget vin hemma. Flera säger att det är ett ypperligt tillfälle att själv ha chans att utforska skilda vinsmaker. Den som aldrig tidigare bryggt vin från grunden kan med fördel begagna sig av en komplett vinsats. Om samtliga instruktioner följs utförligt så kommer även nybörjaren lyckas och få ett smakrikt vin att njuta av.

En del mer rutinerade vinbryggare tenderar att dock vilja utgå från egna recept, eller rentav prova fram nya recept under processens gång. I enlighet med EU:s definitioner så tillåts vin i klassisk bemärkelse, d.v.s. sådant vin som produceras på etablerade anläggningar, endast kallas vin om vinmusten består av pressade vindruvor. Den som brygger hemma behöver dock inte leva upp till dom kraven, och det med fördel. Det ger potential att testa att göra vin på massor olika bär samt frukter. Det ger det där lilla extra som bidrar till känslan av eget vin.

Det första man bör tänka på innan man sätter igång med hemmabryggningen är att inspektera så att utrustningen är kliniskt ren. När man brygger vin har man inte råd att tumma på hygienen med tanke på att minsta lilla förorening eller liknande kan ändra vinets smakkaraktär påtagligt. En annan oerhört betydande del av bryggningen är att se till att vattnet som ska blandas med bären eller frukterna är fräscht.

För att vara på den säkra sidan bör man rena sitt vatten med hjälp av aktivt kol. Det finns som pulverkol, granulerat kol eller högtryckspressat format kol. Kolets kompetens att förädla beror på kvalitativa aspekter som kolets yta i kvadratmeter per gram och porstruktur. Läs mer om Vattenfilter & Tillbehör

Sila vattnet genom i första hand granulerat aktivt kol eller använd pulverkol för att slamma upp det. Reningen ska förekomma i rumsvärme. Aktivt kol finns att inhandla genom Gert Strand AB som har mångårig erfarenhet av hemmabryggning.

Bären eller frukterna ska pressas ner i vattnet för att förjäsas och skapa vinmusten. Tänk på att bryggkärlen som används vid bryggningen inte bör vara för små. Ett vattenlås bör vara placerat vid gummit på locket till bryggkärlen. Det tenderar att blidas skum under jäsningen de första dagarna och ifall hinken inte är nog stor kommer mäsk ta sig ut genom vattenlåset.

När förjäsningen är färdig måste vinet omtappas till ett annat jäskärl där den huvudsakliga jäsningen ska äga rum. Jäshinken måste nu vara större än den som används vid förjäsningen. För att tappa över vinet från ena hinken till den andra krävs en sughävert.

Oechslemätare är även en väldigt betydelsefull del av redskapen som används vid bryggning. Den används för att dosera sockerhalten i musten. Även ett mätglas måste finnas tillgängligt och vara stort nog att oechslemätaren ryms. Ett mätglas som rymmer 100 ml tenderar att vara nog.

Emellanåt är det faktiskt inte bara sockerhalten som ger utslag på flytvikten när oechslemätare används. Bär och frukters mängder extraktämnen varierar nämligen och påverkar följaktligen utslaget annorlunda.

Ta alltid regelbundna prover med hjälp av oechslemätaren. Det är ett mätredskap som har en huvudsaklig roll under bryggningens gång. Ett råd är att dosera tre deciliter vin i ett litermått. Fyll upp 100 ml i mätglaset och sänk därefter ned oechslemätaren för att läsa av värdet.

Anteckna samtliga värden noggrant i en bryggjournal. Det ger möjlighet att följa processen och ger kontroll. På så sätt undviker man att bli häpen över vinsmaken i slutändan. Men man bör så klart inte enbart förlita sig på mätresultat. Man får heller inte glömma bort att smaka av vinet alltemellanåt och verkligen låta det sköljas i munnen för att känna av smaken.

I det sista momentet av jäsningen måste vinet stå i jäskärlet i ungefär 2-4 veckor. Precis tid beror helt på vilken jäst som används, vinets sockerhalt m.m. Efter jäsningen kan man med fördel tappa om vinet och filtrera ännu en gång.