God saft och sylt med vinsyra

Vinsyra är fortfarande populärt att använda sig av. Man kan nyttja sig av vinsyra alternativt citronsyra för att konservera och giva en bättre smak. Askorbinsyra kan användas på samma sätt men många menar att vinsyran är ett bättre val på grund av att den har ett lägre PH.

Dags att göra sylt och saft och att bevara med vinsyra

Men vad är vinsyra I själva verket? Man kan säga att vinsyran är en organisk syra i kristallform. När du ska vinsyra handla så kommer den mestadels i påsar som pulver alternativt på burk, som är ännu bättre att återförsluta. Den här syran finns naturligt i bär och frukt och då särskilt i vindruvor vilket hörs på namnet.

vinsyra

Anledningen till att den här syran är så pass populär i mat är att den ger en sur smak och att den också funkar som antioxidant och hjälper till med att hålla maten fräsch längre. Vinsyra pris är lite dyrare än citronsyra pris, men på senare tid så har citronsyran blivit mer populär som oxidationsämne.

Det finns även vinsten som kan fungera utmärkt som jäsningsmedel

Ifall du har hört talas om vinsten så ska du känna till att detta inte är samma sak som vinsyran. Man får vinstenen från syran men man använder den till andra saker som exempelvis för jäsning. Läs mera här.

Då man bakar så kan man förena vinstenen med bakpulver för att få en grann verkan. Och det går även att få fastare äggvitor genom att blanda den med vinsten. Precis som vinsyran så ger vinstenen konserverande verkan och följaktligen så användes den en gång i tiden i inläggningar.

Ersätt vinsyran med citronsyra alternativt askorbinsyra i sylten

Om det är så att du står utan vinsyra och ej hittar den i den lokala butiken så går det att byta ut med citronsyra alternativt med askorbinsyra. Man behöver typ 1,5 mer gånger citronsyra för att få den önskade effekten.

En del anser att man kan ha samma del citronsyra i recept där det står att vinsyran ska användas och sanningen är egentligen den att det icke kommer att göra så stor skillnad. Men för smakens skull så kan det vara klokt att ha vinsyrapulver hemma före syltning och saftlagning.

Anledningen till att så många fortsatt håller kvar vid denna tradition är att man får den där gamla smaken. Det smakar som förr vilket inte är så konstigt eftersom receptet antagligen är från förr.

Tänk på att ha färsk syra hemma så att syltningen inte misslyckas. Det kan vara smart att köpa hem allting det som man behöver för att producera sylt och inläggningar långt före man avsätter faktisk tid till detta. Då man väl står där och ska blanda och inser att vinsyrapåsen är för gammal så kan det bli knepigt.

Handla online för bättre priser och bättre produkter

Ett förslag är att handla viktiga stapelvaror som vinsyran minsann är online. På nätet så får du ett bättre urval och enormt ofta ett bättre pris (allt-fraktfritt.se ligger vanligtvis bäst till för man handlar utan mellanhänder) så passa på att beställa hem den viktiga ingrediensen för sylt och saft så snart som du får chansen.