Hemmabryggning – en tilltalande hobby

I boken Hemmaframställning av fin konstaterar Kjeld Erlandsen hur trivsamt det minsann är att brygga eget vin. Hans engagemang för vin är brett och innanför västen har Kjeld mångårig erfarenhet. I boken betonas framför allt framställandet av fruktiga viner.

Hemmabryggningen har fått stora fördelar pga att utvecklingen vandrat framåt. Utrustningen har blivit bättre och man har bland annat utvecklat varierande tekniker av jäsning. Allt i takt med att den etablerade vinindustrin nått bättre framgångar. Tanken är att hemmabryggningens kvalitet i större vidd ska spegla kvaliteten inom den etablerade vinindustrin, om än småskaligt. Det är idag otaliga hushåll som brygger vin alternativt har provat på att brygga.

Självklart är det så att hemmabryggaren kan ta del av de enorma fördelar samt kunskaper som utvecklingen av vinproduktion inom den etablerade vinindustrin lämnat efter sig. Resultatet blir i allt större omfattning bättre och allt mindre lämnas till slumpen. Det finns således potential att ge vinet en konkret riktning redan från inledningen. Därtill har ingrediensernas kvalitet förbättras, och i synnerhet kvalitén av en del nya vinjäster.

Kjeld Erlandsen menar att hemmabryggning inte bara är förträffligt därför att det är billigt utan därför att det är trevligt att förfina sin alldeles egna produkt. Det blir sannerligen ett husets vin i sin rätta bemärkelse. Med sin bok hoppas han kunna hjälpa hemmabryggare men också tjäna som underlag till mångahanda vinklubbar.

Det finns dock en bra fördel med att hemmaframställning av vin är tämligen billigt. Vinet kan användas mer i matlagningen. Det är ett populärt intresse och vin hör ju definitivt hemma ihop med den gastronomiska glädjen. Med hjälp av hemmagjort vin öppnas otaliga möjligheter. Varför till exempel inte använda några flaskor vitt vin att koka fisken i?

Kjeld tipsar dessutom om att gå samman i mindre bryggarlag. Eventuellt ett glatt gäng goda vänner som har möjlighet att byta kunskap och erfarenheter.

I Hemmaframställning av vin är det inte enbart Kjeld Erlandsens goda bryggarvana som vägleder och skänker trygghet åt hemmabryggaren. Han tar dessutom upp tips från andra vinbryggara som han anser vara värda att förmedla.

Den här boken är särskilt viktig på så vis att det finns enormt få böcker på marknaden om vinframställning som ger en liknande noga och grundlig beskrivning av processen. Hemmaframställning av vin behandlar inte endast hela den praktiska processen utan ger även tips på andra produkter som bör ingå i vinframställningen. Klicka här för Candyshots och Fruktshotsessenser

Kjeld anser att vintypen i allra högsta grad är avhängig frukten som används och en rad andra omständigheter. Vin brukar delas upp i tre huvudsakliga grupper. Det är rödvin, vitt vin samt dessert- eller starkvin. Smakerna av dessa viner inom respektive falang är helt avhängig bryggprocessen. Men en betydande tumregel för allt vin är att endast selektera högklassiga råvaror.