Hemmaframställning av vin – en bok som måste finnas i bokhyllan

Det är mycket som har utvecklats inom Hemmaframställnig av vin. Bland annat har utrustningen i sig blivit bättre, men också jästekniker och annat som har med bryggprocesen att göra. Den som verkligen vill fördjupa sig bör exempelvis kolla upp boken Hemmaframställning av vin skriven av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som har funnits på marknaden i över 30 år och har hjälpt otaliga vinbryggare att nå enastående resultat.

Hemmaframställning av vin är en mycket utförlig bok som börjar med att klargöra att vin är en gemytlig hobby. Gemene man bör ha möjligheten och glädjen att brygga husets egen specialitet samt årgång, vilket upplevs genom att experimentera under processens olika moment.

I boken betonas att råvarorna och urvalet och möjligheterna för experiment är oändliga. Kjeld begränsar sig dock och föreslår de bär och frukter som givit honom de mest fängslande smakerna. Han delar in råvarorna i en mängd skilda kategorier. Bland annat nämner han trädgårdens frukter, trädgårdens prydnadsbuskar och sådant man kan finna under skogsturen.

Råvaror inom första kategorin är bland annat äpplen, päron och plommon. Vad beträffar prydnadsbuskar så nämner han bland annat måbär, kvittenträd och blåbär. I skogen finns möjligheten att upptäcka många vilda bär. Han nämner annorlunda slags nypon, kråkbär, havtorn, björnbär, slånbär med mera.

Mot bakgrund av dessa fåtal exempel på råvaror så inser man ganska kvickt att vin kan smaka väldigt olika. Frukt och bär bör självfallet vara mogna och goda om de ska användas till vinframställning

I boken står det noggrant om den nödvändig utrustning som ska användas och det ges också råd på kringutrustning som är utmärkt att ha. Den nödvändiga utrustningen enligt Erlandsen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert åt omtappning och upptappning, en gummitätning med jäsrör. Men det finns som sagt en del andra hjälpmedel och tillbehör som kan vara nyttiga. Klicka här för mer info Gin

En mycket given källa för dina köp av sådant som har med hemmaframställning att göra, är Gert Strand AB. Företaget besitter mångårig kunskap av vinbryggning och är gärna behjälpligt med sina unika produkter. Vinbryggaren kan till exempel införskaffa aktivt kol från företaget, vilket är relevant för att förädla vattnet från diverse föroreningar. Om vattnet till bryggsatsen inte är nog fräscht finns nämligen en överhängande risk att vinets smak blir förvrängd.