ID-kapning – ett växande problem

Ett ökande problem i vårt samhälle är ID-kapning. Att det har blivit allt vanligare beror främst på att vi i allt större grad lagrar vår information på internet. Är vi inte tillräckligt aktsamma så kan rejäl skada uppstå. Det är naturligtvis en oerhörd risk för de som endast använder ett enda lösenord för samtliga sina inloggningar. Det är ogenomtänkt och visar på att problematiken runt ID-kapning inte tas seriöst.

För att förhöja seriösiteten krävs självfallet en större medvetenhet om ID-kapning. Det är ett rejält problem och det drabbar inte bara andra. Det kan lika gärna drabba dig nästa gång.

För att undfly att drabbas kan det förmodligen hjälpa att försöka tänka som bedragarna och vilka möjligheter som finns. Ju större medvetenhet desto mer insikter om bedragarens tillvägagångssätt. Ett bedrägligt beteende kan ju faktiskt uppvisas på flera annorlunda vis.

Att tappa sitt kontokort för att sedan upptäcka att det blivit länsat därför att det inte spärrades i tid är en sak. Det handlar om en någorlunda påtaglig oaktsamhet. Att sedan en stor andel av alla butiker varken kräver ID alternativt PIN-kod vid köp är beklagligt. För att inte tala om vad en bedragare kan åstadkomma på internet med hjälp av kontokortets kortnummer.

Mer sofistikerade bedrägerier kan utföras när bedragren dessutom kommer över mer grundlig känslig information. Det kan exempelvis bli fullt möjligt för bedragaren att ansöka om ett lån i offrets namn. Har offret en god kreditvärdighet kan det handla om tämligen rejäla summor. Bedragren för oftast över pengarna till flera skilda konton, i flera led och via så kallade målvakter. Det är inte alls säkert att polisen framgångsrikt kan klara upp brottet.

Och den som drabbas av en sådan omfattande kapning bör ha en bra försäkring för att inte löpa risk att bli skuldsatt under väldigt lång tid. Oftast erbjuder försäkringsbolagen specifika försäkringar mot just ID-kapning.

Hur lyckas bedragren komma över personlig information då? Som tidigare nämndes så är en vidöppen dörr på webben en stor resurs för ID-kaparen. Men det finns också mer klassiska tillvägagångssätt för ID-kaparen. Att till exempel vittja brevlådor brukar kunna ge relativt gott resultat.

En del bedragare lyckas också uträtta en justering av offrets adress, vilket innebär att bedragaren i lugn och ro kan gå igenom offrets post i jakt på användbar information. Inte sällan tar det åtskilliga dagar innan offret faktiskt upptäckt att det skett en adressändring. Det vore ju nämligen inte osannolikt om det inte skulle komma någon post på några dagar.

Det finns en väldigt informativ bok i ämnet som heter ”Hur man skyddar sig mot ID-kapning”. Det är en kostnadsfri e-bok som finns tillgänglig via de flesta bibliotekens e-tjänster. Boken är fullspäckad med olika tänkbara scenarier som man kan råka ut för. Men framför allt innehåller boken upplysningar om sådant man bör tänka på för att motverka att bli utsatt för ID-kapning.

Boken är så pass angelägen att alla bör läsa den. Framför allt för att öka medvetenheten kring ID-kapning och att insikten av att vara aktsam kan spridas vidare till andra personer. Det är betydelsefullt för att på sikt vidga tryggheten i samhället.