Målarsoda- en effektiv produkt för rengöring

Vattenfritt natriumkarbonat kallas också för målarsoda och är ett effektivt rengöringsmedel som fungerar mycket bra för skiftande typer av tvätt. Innan man exempelvis vävsätter eller tapetserar kan målarsoda vara till enorm användbarhet. De väggar som inte kräver förarbete ska tvättas ingående med målarsoda. För att effektivt tvätta av fett och smuts så ska svamp användas. Skölj den kontinuerligt med vatten.

Man behöver inte endast nyttja målarsoda för att göra rent målade ytor. Natriumkarbonat är nämligen kraftfullt alkaliskt och kan bryta ner det ytskikt som finns på den gamla färgen. Det resulterar i att ytan blir glanslös och medför att ny färg alternativt tapet ges bra grepp. Målarsoda kan alltså användas som rengöring före målning.

För övrigt kan målarsoda funka bra för att tvätta och bleka tryckimpregnerade trädgårdsmöbler och för att till exempel processa trall. Förutom till grovrengöring används natriumkarbonat vanligtvis i tillverkningsindustrier eftersom det utgörs av ett starkt alkali. Glas- och tvåltillverkning är industrier där ämnet används flitigt.

Den kemiska formeln för natriumkarbonat är Na2CO3 och är ett av världens mest använda kemiska ämne på jorden. Natriumkarbonat är en jonisk förening som i vatten ger ifrån sig en positivt laddad natrium-jon (Na) samt en negativ laddad karbonat-jon (CO3).

Det är på inget sätt farligt ifall ämnet råkar komma i kontakt med huden. Dock ska man vara noga med att inte få det i ögonen då det kan innebära irritation. Under förutsättning att koncentrationerna av natriumkarbonat är mycket låga så är det heller inte farligt att förtära det.

Natriumkarbonat förekommer naturligt på jorden men kan också produceras konstgjord väg. De största naturliga fynden av natriumkarbonat finns i till exempel USA, Botswana, Indien, Mexiko, Sydafrika, Turkiet och Kina. I den konstgjorda processen av natriumkarbonat blandas natriumklorid (salt) samt ammoniak.

Natriumkarbonat är inte illaluktande och är effektivt åt att neutralisera många fläckar samt lukt. Det passar bra för all variant av rengöring av tyngre smuts. Det kan upplevas en aning frätande så därför bör handskar och skyddsglasögon användas.

Alternativ term för målarsoda är tvättsoda, men oavsett vad det kallas så finns det oftast att handla i dagligvaruhandeln. Natriumkarbonat brukar gå under benämningen målarsoda i främst färgbutiker. De skilda fabrikaten av målarsoda som finns på marknaden är oftast lätta att dosera och återförsluta. Hembryggning.se har ett jättesortiment målarsoda av livsmedelskvalitet. En vanlig sökning efter målarsoda på nätet är: målarsoda ph värde
.

Natriumkarbonat kännetecknas som ett relativt grovt fördelat vitt pulver. Det används i pulverform för tillverkning och räknas som ett kraftfullt alkali. Det används mycket i glastillverkning, för kemisk bearbetning samt i tvåltillverkning.