Med järnsulfat mossa mår inte bra av så får du en finare gräsmatta

Funkar verkligen alla tips om mossbekämning? Har man testat med mossriven alternativt med järnsulfat mossa mår dåligt av och inte sett någon skillnad så kan det bero på att man egentligen inte har så bra koll på hur mossan lever och funkar.

utvattningsbom för vattenkanna

Till skillnad från gräset så har mossan inte ett djupt rotsystem. Den ligger på ytan och är rätt enkel att få bort till exempel med rivmaskin. Men ifall man enbart river så kan man räkna med att mossan snart kommer igen för den är ihärdig och börjar växa redan vid 4 grader.

Ett välmående gräs med hjälp av järnsulfat mot mossan

När man väljer att behandla med järnsulfat mossa inte klarar av så får man en ganska snabb verkan. Det är självklart viktigt att ha koll på järnsulfat mossa dosering så att man inte överdriver alternativt ger mattan för lite.

Man börjar på våren med att behandla gräsmattan med flytande järnsulfat som man sprider med vanlig vattenkanna med spridarramp alternativt med en dunk som har en spraydel (ejektordunk) samt kopplas på vattenslangen.

Har man en kolossal gräsmatta så kan det vara klokt att skaffa mossa gti – eller blanda själv 200-250 g järnsulfat och resten vatten upp till 1 liter och köpa en ejektordunk – så att man lättare får tillgång till vatten och så att man får en automatisk blandningseffekt.

Det är briljant att använda järnsulfat mot mossa av flertal anledningar. Gräset blir grönare av järnvitriol och därjämte så får man undan mördarsniglarna som ej tycker om detta ämnet.

God teknik för applicering av järnsulfat på gräset

Med god teknik så blir det enklare att ta hand om gräset. Ifall du anser att det blir för krångligt att blanda järnsulfat med vatten och därefter gå runt med en sedvanlig vattenkanna med spridarramp så kan du se på ejektordunkarna som gör jobbet enklare och som därjämte minskar risken för pulver som flyger runt i luften och irriterar.

Järnsulfat, Spridarramp, ejektordunk samt andra tillbehör finns på allt-fraktfritt.se.

Hur lång tid tar det att få en riktigt förnäm gräsmatta?

Ifall du då våren kommer står och ser ut över en sorglig gräsmatta så kanske du undrar hur lång tid det kommer att ta innan den blir grann igen. Om du använder dig av korrekt teknik och applicerar järnsulfat mossa inte tycker om och dessutom gödslar med naturligt gödsel så kan du redan till hösten se stor skillnad. Läs mer här järnsulfat mossa dosering.

Tänk på att använda dig av god teknik och möjligen lägga ut ett tunt jordlager över gräset med fler frön för mer gräs. Detta är ett fint sätt att ge gräset en bättre chans mot mossan som har ett försprång då marken är utan näring.

Men en aning tålamod får man likväl ha för det kan ta över två års tid att gå från en glädjelös gräsmatta till mattan som är riktigt grön och bedårande. Under en säsong är det möjligt att se skillnad vilket brukar vara extremt motiverande.