Natriumkarbonat fungerar ypperligt till att få silvret att blänka

Ett gammalt beprövat hushållstrick för att rengöra och få undan beläggningar från silver är att använda sig av natriumkarbonat. En bit aluminiumfolie ska dölja botten på förslagsvis en glasskål. Därefter strör man ut natriumkarbonat för att därefter hälla över kokande vatten.

Silvret ska doppas i skålen så det kommer i kontakt med folieytan och natriumkarbonatet. Var ordentlig med att avlägsna grövre smuts samt fett före silvret doppas. Tänk på att man inte ska bearbeta nysilver enligt den här metoden. Försilvring som möjligen riskerar att vara genombruten tenderar att ge mörka fläckar på föremålen som ska behandlas.

I samma ögonblick som man stoppar ner silvret i skålen börjar det bubbla rejält i några minuter. När det slutat bubbla ska beläggningarna på silvret ha avlägsnats.

Det som händer i vattnet är en mycket effektiv process. Det som sker är att silversulfider som utgör beläggningen på silvret istället omvandlas till metalliskt silver samt svavelväte. Eftersom det blir till gas är det betydelsefullt att vädra ordentligt – i synnerhet om hårt oxiderat silver ska behandlas. Att behandla silver enligt den här metoden innebär att silvret inte slits på samma vis som om putsmedel hade använts.

När beläggningarna är avlägsna ska man ta upp silvret och spola det med kallt vatten och torka och gnida med en trasa. Silvret kommer garanterat blänka på nytt och få nytt liv.

Vad är egentligen natriumkarbonat? Den kemiska formeln är Na2CO3. Det räknas som ett av världens mest använda och viktigaste kemiska ämnen på jorden. Natriumkarbonat ger ifrån sig en positivt laddad natrium-jon (Na) samt en negativ laddad karbonat-jon (CO3). Det är ofarligt för huden med kontakt men ämnet, men å andra sidan kan retning i ögonen uppstå. Det är heller inte giftigt att förtära natriumkarbonat under förutsättning att koncentrationerna är väldigt låga.

Det förhållandevis grovt fördelade vita pulver är vad som kännetecknar natriumkarbonat i sin fasta form. Det är vanligt att pulverform av natriumkarbonat används i tillverkningsindustrier med tanke på att det räknas som ett starkt alkali. Mer specifika och vanliga användningsområden natriumkarbonat till snus
är inom glas- och tvåltillverkning.

Natriumkarbonat är naturligt förekommande på jorden men kan också produceras artificiell väg. Större naturliga fyndigheter av natriumkarbonat finns till exempel i USA, Kina, Botswana, Indien, Mexiko, Sydafrika och Turkiet. Vid en syntetisk process blandas natriumklorid (salt) och ammoniak.

Förutom tillverkning så är det inte endast till att rengöra silver som natriumkarbonat är utmärkt för. Natriumkarbonat neutraliserar massor fläckar och lukt, och är ett ämne som själv inte är illaluktande. Det passar utmärkt för all typ av rengöring av tyngre smuts. Eftersom det kan vara en aning frätande så bör handskar och skyddsglasögon användas när man hanterar ämnet. Det är inte ovanligt att människor använder sig av natriumkarbonat i det vanliga hushållet. Men det brukar mer alldagligt kallas tvättsoda som stundtals finns att köpa i dagligvaruhandeln. Natriumkarbonat finns ofta i färgaffärer men då vanligtvis under namnet målarsoda. På nätet har hembryggning.se det största sortimentet av natriumkarbonat.