Natriumkarbonat – naturligt ämne

Natriumkarbonat med den kemiska beteckningen Na2CO3 har många namn, men ofta hushållssoda och målarsoda. Natriumkarbonat är en jonisk förening som i vatten ger ifrån sig en positivt laddad natrium-jon (Na) och en negativ laddad karbonat-jon (CO3). Ämnet är ett av världens viktigaste på jorden och förekommer naturligt men kan produceras syntetisk väg. Vid konstgjord framställning blandas natriumklorid (salt) och ammoniak. Det finns rikligt med natriumkarbonat i exempelvis USA, Kina, Botswana, Indien, Mexiko, Turkiet samt Sydafrika.

Natriumkarbonat har en neutral lukt och neutraliserar många fläckar och lukt på ett mycket effektivt sätt. Det passar utmärkt för all typ av rengöring av tyngre smuts. Därtill fungerar natriumkarbonat utmärkt åt att ta bort beläggningar på silver. Många hushåll använder natriumkarbonat för att få ny glans åt sina silverföremål.

Natriumkarbonat känns igen i sin fasta form som ett ganska grovt fördelat vitt pulver. Många tillverkningsindustrier använder ämnet i fast form. Exempelvis glas- och tvålindustrin. Natriumkarbonat är särskilt bra lämpat inom dessa områden eftersom natriumkarbonat köp
är ett starkt alkali.

Den fasta och också vattenfria formen av natriumkarbonat brukar funka mycket effektivt som rengöringsmedel. Innan man till exempel vävsätter alternativt tapetserar kan natriumkarbonat vara till stor användning. Det gäller att tvätta väggar som inte kräver förarbete noga med natriumkarbonat (eller målarsoda som det vanligtvis kallas i sammanhanget). För att fett och smuts på ett effektivt sätt ska lossna så ska en svamp användas, och det är betydelsefullt att regelbundet skölja den med vatten. För övrigt kan natriumkarbonat fungera bra för att rengöra och bleka tryckimpregnerade trädgårdsmöbler och för att exempelvis bearbeta trall.

Är det farligt om man råkar få natriumkarbonat på huden? I somliga fall kan det upplevas lite frätande så därför bör handskar och skyddsglasögon användas. Men i regel är det på intet sätt farligt att få natriumkarbonat på sig. Man bör dock alltid ta det säkra framför det osäkra. Dessutom ska man vara noggrann med att se till att inte få det i ögonen eftersom det kan leda till sveda och irritation. Natriumkarbonat är heller inte farligt att förtära under förutsättning att koncentrationerna är mycket låga. Man bör dock ställa krav på att inhandlad flaska med natriumkarbonat har en barnsäker kapsyl.

Natriumkarbonat används av många som vill få sitt silver att glänsa på nytt. På så sätt rengörs silvret och beläggningar avlägsnas i en väldigt effektiv process. Innan man använder sig av metoden ska man dock vara noggrann med att avlägsna grövre smuts och fett från silvret.

Man placerar en bit aluminiumfolie i en glasskål eller liknande och strör över natriumkarbonat och därefter häller över kokande vatten. Det silver som man önskar rengöra doppas i skålen så att det kommer i förbindelse med natriumkarbonatet och foliets yta. En reaktion uppstår och det börjar bubbla kraftigt i skålen i några minuter. Beläggningarna på silvret ska ha avlägsnats när det bubblat färdigt. Sedan tar man upp silvret och sköljer det med kallat vatten och torkar och gnider det med en trasa. Silvret har nu fått nytt liv och blänk.

Beläggningen på silvret utgörs av silversulfider som i den bubblande processen omvandlas till metalliskt silver samt svavelväte. Eftersom silversulfiderna blir till gas bör man ventilera ordentligt både under och efter behandlingen av silvret. Det gäller särskilt ifall hårt oxiderat silver ska behandlas.

Fördelen med att behandla silver enligt ovan sätt är att det behålls finare längre. Det slits nämligen inte på samma sätt som om putsmedel hade använts.

Natriumkarbonat finns vanligtvis att införskaffa i dagligvaruhandeln. Det brukar gå under benämningen målarsoda i främst färgbutiker och hushållssoda i flera övriga affärer. På internet finns det på prisad.se och ett jättesortiment finns på hembryggning.se.