Nödvändig utrustning för hemmabryggning

Hemmaframställning av Vin är en bok författad av Kjeld Erlandsen som tar upp flera goda tips för att lyckas med vinbryggningen. Bland annat finns det noggrant beskrivet om viss nödvändig utrustning. För den oinvigde kan det självfallet vara bra att ha koll på en del specifika attiraljer som krävs. Speciellt är det på sin plats att lyfta fram hävert samt oechslevikten.

För att underlätta omtappning av vin så är en hävert behjälpligt. En hävert består av ett par rör, en slang ihop med tillhörande slangklämma, för att ha möjlighet att sluta slangen. Med hjälp av ett plastmunstycke kan rören skjutas in i varandra och blir flexibel för samtliga jäskärl och storlekar. Det yttersta röret har en plastknopp ungefär 5 cm hög som innebär att bottensatsen stannar kvar i jäskärlet vid avtappning.

Häverten ska föras ned ¾ i vinet och sedan ska jäskärlet varsamt lutas innan häverten sänks ned helt å hållet.

Det är viktigt att alltid göra rent häverten efter nyttjande. Rester av vin kan nämligen lätt härskna och kan bringa risk att smitta vinet med bakterier. Klicka här för mer info Spritessenser 280 ml till 14 x 75 cl

Emellanåt händer det att plastslangarna veckas men de kan rätas ut igen ifall de placeras i 70 grader varmt vatten. Därefter kan veck rätas ut med hjälp av fingrarna.

En del kanske inte anser att somliga mätinstrument är nödvändigt för bryggningen men seriösa och erfarna vinbryggare är noggranna med att de finns till hands. Ett typiskt sådant mätinstrument är oechslevikten. Det är en flytvikt som används för att räkna ut kvantitet socker och extraktinnehåll i vinet. Extraktet är det som inte jäser bort utan som utgör smakämnen och bidrar med färg samt fyllighet. Man sänker ner oechslevikten i ett mätglas med vin och får flyta fritt utan att ha kontakt med botten.

Även ett mätglas är således nödvändigt och bör vara nog stort så att oechslemätaren ges plats. En tillräcklig mängd på mätglas brukar utgöra 100 ml. Det är viktigt att beakta att det inte ständigt är sockerhalten som genererar utslag på flytvikten. Olika frukter och bär utgörs av skilda mängder extraktämnen som ju kan variera utslaget.