Prova med vinframställningen hemma

Att allt fler folk brygger sitt eget vin hemma märks inte minst på alla tillgängliga produkter för vinframställning. Det är en rafflande process som ger möjlighet att experimentera och ta fram olika sorter.

Det allra första steget är att organisera processen, och att skaffa ett passande kärl. Tänk dessutom över vilken variant av jäst som krävs för att brygga vinet. Det gäller att vara noggrann med tanke på att det ökar chansen till att få ett bra resultat. Fundera över vilka bär, frukter eller juice du vill begagna dig av. Det är såklart något som hör samman med vilken typ av vin man tänker framställa. Det första man tänker på kanske dock är att göra vin på vindruvor, men det går att framställa vin på flera olika bär samt frukter.

Om man plockar bär för att använda till vinbryggningen så är det angeläget att sortera och rensa noggrant. Dåliga bär bör inte användas till bryggningen, och kvistar bör rensas bort. Risken med att ha kvar kvistar är att smaken på vinet blir omåttligt mycket syrligare vilket genererar en ökad risk för mögel.

Mosa därefter bären och ha sedan i vatten och rör om. Hur mycket bär och vatten som ska ingå beror helt o hållet på recept. Men för 10 liter vin behövs 4,5 kg bär och 8 liter vatten.

I kommande del av processen krävs ett instrument som kallas ochelemätare. Den kan vara behjälplig åt att mäta sockerhalten hos bären alternativt frukterna som används till framställningen. Mestadels brukar det stå på jästpaketen ett korresponderande värde på hur hög sockerhalten ska vara. Normalt är att man kompletterar med socker och häller i socker till dess värdet uppnås. Var noggrann med att röra om.

Därefter är det dags att ha i jäst i den fruktmassa som blivit. Annorlunda jästar hanteras annorlunda och på förpackningarna anges oftast hur man ska göra. Anledningen till att det finns skilda sorters jäster är för att en del passar bättre till fruktigare viner medan andra är mer lämpade för bryggning vid tillfällen då man strävar efter högre alkoholhalt än vanligt.

När vin framställs sker olika processer av jäsningar. Vid förjäsning ska kärlet stå i ungefär 20-25 grader i 4-6 dagar. När dessa dagar passerat ska vinet tappas om för första gången. Till det krävs ännu ett kärl samt en sil till bären. Kärnor, skal filtreras bort när man genom silen häller från det ena kärlet till det andra. För att inte gå miste om smak bör man pressa ur den sista saften ur bären.

Mät med hjälp av ochelemätaren igen för att kolla sockerhalten och om mer socker måste tillsättas. Sedan får vinet stå i jäskärlet till dess det slutat jäsa. Gå till Fruktlikörer
Tiden varierar alltid beroende på jäst, sockerhalt m.m., men vanligtvis tar det 2-4 veckor. Med hjälp av ett mätglas blir det lättare att mäta sockerhalten.

När jäsningen är färdig ska man tappa om vinet och sila på nytt och ha i vinsvavla samt skaka om. Vinsvavlan hjälper till att bevara vinet. Häll i ytterligare en aning vinsvavla efter en månad och avvakta sedan en månad till innan upptappning av vinet.