Redskap för hemmabryggning med bra kvalitet

Det är nu för tiden inte alls komplicerat att framställa sitt eget vin hemma. Massor av kunskaperna från den etablerade vinindustrin har spridit sig till hushållen, och mycket av den utrustning som finns att tillgå håller god kvalitet.

Faktum är att utrustningen som kan användas till att brygga hemma behöver inte nödvändigtvis vara rejäl. Det är bra nog med ett jäskärl som rymmer 25 liter, en hävert till omtappning och upptappning, och en gummitätning ihop med ett jäsrör.

Den som använder sig av en fulländad vinsats har inga som helst svårigheter att brygga sitt första vin med ovan nämnda utrustning. Det finns självklart mängder av övriga redskap och tillbehör, och i Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin tar han upp flertal råd.

Kjeld betonar dessutom hur centralt det är med hygien. Allt som kommer i kontakt med vin och frukt ska vara rent. Klicka här för Plastkranar för fat & dunk
All utrustning måste vara fri från matrester, fett och diskmedel. Allting sådant kan förstöra jäsningen rejält och i slutändan påverka smaken på vinet negativt. Kjeld Erlandsen tipsar om rengöringsmedel som heter Glasrens och Jäsrens. Det är två fabrikat som steriliserar och avfettar på samma gång. Det är även två medel som är fullkomligt ofarliga att använda.

För att få bäst verkan ska rengöringsmedlen användas vid 50-70 grader, och en noggrann sköljning med varmt vatten avlägsnar smuts och övrigt helt å hållet. Det går dessutom att använda soda alternativt trinatriumfosfat för att rengöra men nackdelen är att det medför större svårigheter att spola av. Tänk också på att eventuella sodarester (om sköljningen inte sker noggrant) kan influera syran i frukten.

Själva materialet vid vinbryggning är betydelsefullt. Rostfritt stål, emaljerade kärl och kärl i plast går utmärkt. Tänk bara på att vara pedant med att kolla att det inte förekommer några sprickor. Anledningen till att man bör undvika kärl som består av järn, zink, mässing eller koppar är för att dessa metaller kan leda till missfärgning och bismak till vinet.

När man finfördelar den frukt som ska användas till vinet så är det självfallet en fördel att ha goda förutsättningar för att förenkla arbetet. En bra och slipad kniv är att föredra. Och att använda sig av en stjärnformad äppeldelare eller ett pommesfrittesjärn funkar perfekt till päron. På så sätt tar det ingalunda lång tid att bearbeta 10-15 kg frukt. Den som vill avancera kan använda skärredskap i form av elmaskiner samt handredskap. Undvik dock att använda köttkvarnar, rivjärn alternativt mixer med tanke på att det är don som delar frukten alldeles för mycket.