Så framställer du ditt eget vin

Att brygga sitt eget vin hemma har blivit avsevärt enklare med tiden tack vare utvecklade vinsatser och utrustning. Det är dock angeläget att utförligt organisera sin bryggning för att få vinet i rätt smakriktning redan från inledningen.

Inom den traditionella vinindustrin ska vindruvor användas för att det i enlighet med EU:s definitioner ska få kallas vin. Men när vin framställs hemma är det normalt att brygga på diverse bär och frukter.

Om man använder sig av exempelvis bär så skall de först krossas och blandas ihop med vatten. Det är betydelsefullt att kärlet är utförligt rengjort inför förjäsning. Tänk på att filtrera ut undan dåliga bär och rensa bort kvistar. Minsta lilla kvist kan förvränga den förväntade smaken på vinet. Kvistar gör även vinet syrligare vilket kan bidra till mögel.

På jästpaketen brukar det stå hur hög sockerhalten bör vara i vinsatsen. För att mäta sockerhalten används en ochelemätare. Vanligtvis får man hälla i socker då bären inte är söta nog. Om vinet ligger i jäsning kan det finnas relativt mycket kolsyra i provet som måste bort för att mätvärdet ska bli bra. Det blir vanligtvis inkorrekt densitet på provet när det är kolsyra.Mer info: På denna sajten Sprit & Likörfärg

Genom att vispa vinet i ett litermått före provtagning kan man emellertid få undan en rejäl kvantitet av kolsyran. Tänk dessutom på att tappa upp provet utan rester av frukter eller bär då det är faktorer som också påverkar densiteten.

När förjäsningen är färdig måste musten silas över till ett nytt kärl – ett s.k. jäskärl. Var pedant med att inte få med något annat än enbart vätska ner i jäskärlet. Pressa ur den sista saften ur bären för att erhålla mer smak. Vinet ska jäsa i drygt 2-4 veckor beroende på vilken variant av vinsats det är. Exempelvis så påverkar jästtypen tiden.

Tappa därefter upp vinet och filtrera det. Ha i vinsvavla för att vinet ska konserveras bättre. Häll i ytterligare aningen vinsvavla efter en månad och vänta sedan en månad till innan upptappning av vinet.

Var detaljerad med att skölja ur hinkar och kärl noga efter bruk. Det ultimata är att nyttja oparfyrmerade rengöringsmedel ifall man inte vill löpa risk att dofter ska sitta kvar. När vinet ska provsmakas är det bra att ha ett fat att placera skopor, mätglas och oechslemätaren på. Locket till hinken bör placeras rättvänd på en större skål så att föroreningar inte kommer i kontakt med den sida som befinner sig inåt i hinken.

I över 30 år har Gert Strand AB haft erfarenhet av hembryggning, och erbjuder ett oerhört sortiment som hjälper dig att nå målet. Företaget har specialiserat sig speciellt på vinsatser för vinbryggning, och har som utgångspunkt att bryggning ska vara simpelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder även mer anpassade produkter för hemmabruk utan att för den skull tumma på kvaliteten. Gert Strand AB säljer dessutom aktivt kol och speciell vinjäst som är produkter som många hemmabryggare använder sig av.