Så hanterar man frukt vid vinframställning hemma

När man framställer vin är det relevant att frukter behandlas på rätt sätt för bästa möjliga resultat. I boken Hemmaframställning av Vin ger Kjeld Erlandsen sina bästa tips. Erlandsen har mångårig kunskap av vinframställning och redogör utförligt och detaljerat hur man går till väga.

Han nämner hårda och saftiga frukter såsom äpplen päron och pumpa. Dessa frukter ska sköljas ordentligt i varmt vatten och rensas från smuts eller liknande. Även stjälken och flugan måste rensas. Vad gäller äpplen så ska de inte vara skalade och kärnorna kan med fördel vara kvar. Allra enklast är att dela äpplen med hjälp av en äppeldelare som man kan inhandla i exempelvis järnhandeln. De hårda och saftiga frukterna lämnar föga fruktrester och kräver jäsning på cirka 3-4 dygn.

Mjuka saftiga bär såsom exempelvis körsbär och vinbär måste man sortera bort blad från, och om möjligt också dåliga stjälkar. Bären ska sedan mosas i en bunke med hjälp av händerna alternativt en potatispress. Var noga med att inte krossa kärnorna från dessa bär. Kärnor från till exempel körsbär och plommon kan man efter silning samla in för att producera Cherry brandy. De mjuka saftiga bären jäser på omkring 2-4 dygn.

Rabarber tillhör en unik sort. De bör nämligen enbart användas i maj och juni. Vinet kan få en icke eftersträvansvärd besk smak ifall rabarberna är för gamla eller träiga. För att inte vinet ska bli ljusrött skollas stjälkar med kokande vatten samt skalas.

Stjälkarna ska delas i ca 3-4 cm långa bitar och därefter kokas i ¼ liter vatten per kg till dess de är möra. Saften ska sedan pressas ur i ett spann och till det tillsättas 2 gram vinkrita per kg rabarber som därnäst får stå till nästa dag. Oxalsyran i rabarberna neutraliseras av kritan. Vill Du veta mer Klicka Här Candyshots med socker

När ca ett dygn har gått så hälls saften över i ett jäskärl. Man måste vara omsorgsfull och varsam så att inte den vita bottensatsen som bildats följer med. Tillsätt socker och vatten I enlighet med recept.

Till de torra friska bären hör bland annat nypon, rönnbär och slånbär. P.g.a. dessa bärs aromrikedom och mindre saftinnehåll är de särskilt lämpliga för starkviner. Om man exempelvis ska behandla större nypon från trädgården så tar man först bort stjälk och fluga. För att få bort de flesta kärnorna ska man klyva nyponet itu och därefter skölja med varmt vatten. Om det är för många kärnor blir vinet bittert. De mindre nyponen måste behandlas hela och vara frusna.

Även havtorn och slånbär måste behandlas hela och frusna. -6 – -8 grader är perfekt frystemperatur.

Det finns även torkade bär i form av till exempel fläder, nypon samt rönnbär. Dessa kan köpas i specialaffärer såsom i hembryggningsbutiker och i hälsokostbutiker. Givetvis har internet fått en betydande funktion då massor beställer online.

När torkade bär behandlas häller man kokande vatten över dem och låter dem stå till kommande dag. På så sätt får bären svälla upp nästan 4 gånger sin torkade storlek. Följaktligen ska man se till att inte ha ett för litet spann alternativt krus. En god tumregel är att det kokande vattnet som hälls över bären ska vara dubbelt så mycket. Det brukar bli någonstans mellan 2-5 liter vatten.

När man brygger vin på exempelvis äppelmust ska man tänka på att det bör vara ofiltrerat. Det är nämligen så att viktiga ämnen går förlorade vid filtrering. Tänk på att musten bör jäsa ca 2-3 dagar innan man tillsätter socker.

Man kan handla koncentrerad äppelsaft på konservburkar som rymmer 1 kg vilket ger ungefär 10-12 liter äppelmust. För att brygga 25 liter vin krävs 2 burkar koncentrat. Koncentratet ska spädas ut till 15 liter och sedan tillsätter man förkultur. Före man tillsätter den första tredjedelen med vatten och socker så ska satsen jäsa i 2-3 dagar.

Även vanlig fruktsaft kan användas. Emellertid bör man minnas att om det är riktigt söt saft granska sockerinnehåller per liter. Det mäter man med fördel med en oechslemätare. Om saften är koncentrerad så kan den bara användas utspädd. För 10 liter jäsande vin krävs 1 liter saft. All saft som är pastöriserad tar mycket längre tid att jäsa än jäsning av färska frukter.

Den som är ute efter ett pikant vin bör prova att producera vin med hjälp av maskrosor alternativt fläderblommor. Vad gäller maskrosorna så ska de gröna bladen avlägsnas och endast de gula kronbladen ska vara kvar. Vad gäller fläderblommor så behandlas hela blomman inberäknat stjälken, men dock avlägsnas stjälken så den blir separerad.

Lägg i blommorna i en större gryta med 1 ½ liter kokande vatten. Helst att blommorna pressas ner. Blommorna måste kokas långsamt under lock till dess de faller ihop. Det brukar normalt ta omkring 3-5 minuter. Därefter bör blommorna pressas ordentligt och hällas med vätskan i jäskärlet ihop med ½ burk koncentrerad äppelsaft per 10 liter vin eller 5 liter äppelmust. Tillsätt därpå socker och vatten i enlighet med recept.