Tillverkning av vin på enkelt vis i hemmet

Vin framställs från saften från pressade vindruvor, och enligt EU:s definition får vin enbart kallas vin om det framställs av just vindruvor. Vitt vin karaktäriseras av gröna, gulvita eller blå druvor medan rött vin karaktäriseras av svartblå, blåröda eller blå druvor. Det finns mängder av vindistrikt runt om i världen och av den anledningen finns det massor speciella varierande processer av vinframställning.


Klicka Här för mer info Romlikörer

De absolut äldsta spåren av vinodling och vinframställning är från ca 5000 fKr och har upptäckts i nuvarande Iran. Med tiden fick vinframställningen allt större utbreddning och spred sig i första hand till de grekiska öarna och därefter också till Italien och södra Frankrike. Slutligen skulle samtliga de områden som ingick i Romariket förknippas med vinframställning och när stormakten föll fortsatte vinframställningen fram till nutid och som självklart också spridits till återstående världen.

Idag har vinframställningen förenklats på så sätt att den kan förekomma i våra hem. Det är dock inte jämt hemmabryggningen uppfyller EU:s definition av vin då människor tenderar att testa allehanda varierande bär, frukter och juicer. Det genererar även chans att lära sig nya och annorlunda recept.

Det centrala momentet för vinframställning hemma liksom för övriga vinindustrin är jäsningen som syftar till att förstora alkoholhalten. För vinframställning hemma köper man en vinsats som är ett alldeles fantastiskt alternativ för den som aldrig tidigare bryggt vin. Det blir mestadels gott resultat och det enda man behöver utföra är att följa de medföljande instruktionerna.

En av de främsta faktorerna för att lyckas med sin vinframställning är att vara noggrann med renlighet. Vinmäsken är nämligen känslig för föroreningar av varierande slag. Det kan handla om att en del oönskade bakterier kommer i kontakt med mäsken. Följaktligen är både hygien och fräsch utrustning väldigt relevant.

Aktivt kol är en enormt bra naturprodukt som både är billigt och kan återanvändas. Det fungerar till att rena både vatten samt alkohol. Aktivt kol eliminerar genom absorption oönskade ämnen i både vätskor och gaser och används i fall då vanlig filtrering inte kan avskilja vissa ämnen. Inuti kolets porer fastnar föroreningarna när absorption sker.

Man bör ha i åtanke att varje vinsats man framställer brukar få sin egen prägel oavsett ifall man följer samma recept. Variationer brukar nästan alltid bli till, men de kan med tiden bli mindre ju oftare man brygger utifrån ett å samma recept. Anledningen till variationerna beror bland annat på skiftande temperaturer, mognad av frukter o.s.v. Och tänk på att bra jäst påverkar bryggning mer än man kan ana. Ett tips är att prova varierande jäster till samma vinsats, och på så vis upptäcka skillnader.

Gert Strand AB har över 30 års erfarenhet av olika varianter av hembryggning, och erbjuder ett av världens mest detaljerade sortiment. Företaget har specialiserat sig på bland annat vinsatser för vinbryggning, och utgår från mottot att bryggning ska vara enkelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder via sortimentet en mer anpassad konsumentstorlek och vinsatser utan att för den skull tumma på kvaliteten.

Gert Strand AB rekommenderar den egna vinjästen som finns i sortimentet. Det är en jäst som jäser enormt rent. Den består av näringsämnen som bidrar till en högre alkoholhalt än vanligt. Eftersom jästen består av mindre socker resulterar det därjämte i snabbare jäsning. Anledningen till att det finns annorlunda sorters jäster är för att en del är mer lämpade för fruktigare viner och andra mer lämpade för bryggning då man strävar efter hög alkoholhalt.