Goda efterrätter och eget godis med salmiak i pulverform

För en del så är det komplicerat att gå för lång tid utan lakrits och man kan nog anföra att det här är ett godis som är ganska typiskt för svenskar. I andra länder så är det icke jämt så lätt att finna det salta lakritsgodiset så ska man ut och färdas så kan det vara klokt att ta med sig en aning godis eller kanske salmiak i pulverform så att du kan tillreda ditt eget godis.

salmiak

Vad är salmiak och vad kan det användas till förutom godistillverkning?

Det är betydelsefullt att fatta att salmiak inte är samma sak som lakrits men att salmiakpulver ofta är en ingrediens då man tillverkar saltlakrits. Ett annat namn på salmiaken är ammoniumklorid och det här ämnet använder man för att erhålla den salta smaken men faktum är att det har många andra användningsområden. Salmiak fungerar eminent som rengöringsmedel.

Då man främst började framställa ammoniumklorid så ville man nyttja det som gödsel. Idag så används salmiaken ännu som gödsel men det finns fler fängslande användningsområden som inom pyrotekniken där man alstrar rök med ämnet och man kan avlägsna syrafläckar med ammoniumkloriden.

Kan man säga att salmiak samt lakrits är detsamma?

Nej, man kan verkligen inte säga att detta är samma sak! Lakritsen kommer från lakritsroten medan salmiaken framställs på kemisk väg. Men kombinationen av dessa två ämnen är mycket lyckad och salmiaksalt är känt för att tillhandahålla en så bra smak. Utan saltet så hade man fått en söt smak på lakritsen som onekligen likaså är populärt men en fullkomligt annan sak.

Numera så är det avsevärt vanligt att recept nämner lakrits som en ingrediens. Ifall man ska producera nyttiga chokladbollar av nötter så kan det vara så att man ska tillägga en nypa lakritspulver. Det här är ej salmiak utan pulver av lakritsrot.

Det kan självklart även vara så att en del recept nämner salmiakpulver som en ingrediens och detta pulvret är lätt att få tag i. Man kan inhandla det online till ett bra pris (vanligtvis på allt-fraktfritt.se och Tradera) och har man det sedan hemma i skafferiet så finns det avsevärt som med fördel kan smaksättas med det.

Finna bra recept på godis med salmiakpulver

Faktum är att du kan bli så inspirerad av samtliga goda efterrätter och det godis som du kan göra med salmiaksmak att du helt enkel blir tvungen att handla pulvret enbart därför att testa. Kola, lakritslantar, hallondessert… detta är blott några exempel på sådant som blir tokigt läckert då man blandar i salmiaken.

Nätet är uppbokat av fina tips och goda recept som är enkla att följa. Har man blott ett grundrecept så kan man mestadels ge det hela en saltlakritstvist genom att tillägga salmiakpulvret. Det är inte invecklat och något som verkligen leder till efterrätter och godis som är en aning annorlunda.
Klicka här för extra info från salmiaken.se.

Tänk på att ej överdosera. Man vill definitivt inte erhålla för mycket av den salta smaken som otvivelaktigt är härlig men som kan ta över om det blir för mycket. När man skapar sitt eget saltgodisrecept bör man prova sig fram med mindre mängder ammoniumklorid.