Sukralos är ett toppen sötmedel om du vill baka sött men undfly socke

I en tid då vi vill äta sött men inte vill få i oss socker så är olika sötningsmedel av högsta intresse. Det är dock inte hela tiden så lätt att finna korrekt medel eftersom de annorlunda varianterna har lite olika egenskaper och därmed passar skilda ändamål. Med sukralos så får man ett sötningsmedel som i stort sett är totalt utan kalorier. Detta är ett medel som kan användas för bakning men det är viktigt att förstå hur man ska använda det på rätt sätt.

sukralos

Vad är egentligen sukralos och är det säkert att använda?

En orsak till att man gärna använder sig av sukralos för att söta olika bakverk samt livsmedel är att det här är ett medel som är sötare än flera andra sötningsmedel och till med än vanligt socker. Man räknar med att sukralosen är fyra gånger sötare än aspartam som likaså används för att söta utan att tillföra kalorier.

Sukralosen framställs från fullständigt vanligt socker, Man ersätter tre av OH-grupperna i sockermolekylen med kloratomer och så får man ett sötningsmedel som kommer med flertal fördelar. En av dessa är att det kan användas i matlagning därför att det går att hetta upp. Det är också för den skull som sukralosen är ett så bra val då du vill inta bakverk men hålla vikten.

Precis som med så mycket annat i livet så ska man icke överdriva användandet av sötningsmedel men det finns ingen orsak till att vara rädd för sukralosen. Den är pålitlig att använda och det särskilt i bakverk och godis som man gör hemma.

Sukralos kan däremot vara komplicerad att hitta i butiker men finns på nätet på allt-fraktfritt.se, Prisad.se, Tradera, Webhallen med flera.

Andra former av sötningsmedel som likaså kan vara av intresse

Den som börjar med en diet där socker ska uteslutas blir glad av att se att det finns gott om valmöjlighet. Man kan söta maten med andra medel som till exempel erytritol som är en naturlig sockeralkohol (finns i päron och melon) som används i flera kända sötningsmedel som exempelvis sukrin. Ifall du testat sukrin i kaffet så kanske du rynkar på näsan och det är icke så konstigt, jämfört med sukralosen så är erytritolen ej lika stark.

Ett annat vanligt medel för sötning är xylitol som även har namnet björksocker. Detta är en annan form av sockeralkohol som till skillnad från erytritolen har en så god smak att den används flitigt i sockerfritt godis samt tuggummi. Xylitolen är känd för att ha kariesmotverkande egenskaper och det är likaså därför som tuggummi med denna ingrediens rekommenderas av flera tandläkare som ett substitut till godis med socker.

Något som är fängslande med xylitolen är att den icke endast ökar på salivproduktionen i munnen. Den kan likaså dämpa tillväxten av en del bakterier och detta kan leda till att ett barn ej får öroninflammation!
Detta kan vara bra att vara medveten om om man är förälder till att barn som ofta har problem med öronen och som skulle kunna behöva något gott samt nyttigt att förebygga detta med.

Problemet med de flesta sötningsmedel är att de har kass smak. Stevia har en egendomlig lakritsliknande bismak som flertal tillverkare försöker hemlighålla med att tillsätta smakämnen. Många sötningsmedel smakar kemikalier alternativt smakar så illa att man brukar mixa åtskilliga annorlunda i ett försök att få bättre smak. Somliga sötningsmedel tål icke värme eller minskar i sötma över kort tid, månader. Det som smakar bäst är Sukralose (som är kostsam) och näst bäst Erytritol.

Men hur nyttigt är det egentligen att substituera sockret?

Det är icke längre någon hemlighet att vi får i oss för mycket socker så det är klart att det finns tydliga fördelar med att använda sötningsmedel som är utan kalorier och som är bra för tänderna. Men man ska fundera på att det inte ständigt är att förespråka de sockerfria produkterna. Det kan finnas andra ämnen som fenylalanin som brukar finnas i produkter med aspartam och det här kan vara farligt om man får i sig för mycket.