Använd målarsoda för att effektivt ta bort muts

Vattenfritt natriumkarbonat kallas också för målarsoda och är ett effektivt rengöringsmedel som fungerar mycket bra för skiftande typer av tvätt. Innan man exempelvis vävsätter eller tapetserar kan målarsoda vara till stor användning. De väggar som inte kräver förarbete ska tvättas noga med målarsoda. För att effektivt tvätta av fett och smuts så måste svamp användas. Skölj den kontinuerligt med vatten.

Man behöver inte bara använda målarsoda för att göra rent målade ytor. Natriumkarbonat är nämligen stark alkaliskt och kan bryta ner det ytskikt som finns på den gamla färgen. Det resulterar i att ytan blir glanslös och medför att ny färg eller tapet får bra grepp. Målarsoda kan således användas som rengöring före målning.

För övrigt kan målarsoda fungera bra åt att rengöra och bleka tryckimpregnerade trädgårdsmöbler och för att till exempel processa trall. Förutom till grovrengöring används natriumkarbonat vanligtvis i tillverkningsindustrier med tanke på att det består av ett starkt alkali. målartvätt handskar Glas- och tvåltillverkning är industrier där ämnet används flitigt.

Den kemiska formeln för natriumkarbonat är Na2CO3 och är ett av världens mest använda kemiska ämne på jorden. Natriumkarbonat är en jonisk förening som i vatten ger ifrån sig en positivt laddad natrium-jon (Na) samt en negativ laddad karbonat-jon (CO3).

Det är på intet vis farligt om ämnet råkar komma i kontakt med huden. Dock måste man vara noga med att inte få det i ögonen då det kan innebära irritation. Under förutsättning att koncentrationerna av natriumkarbonat är mycket låga så är det heller inte farligt att förtära det.

Natriumkarbonat förekommer naturligt på jorden men kan dessutom produceras konstgjord väg. De största naturliga fynden av natriumkarbonat finns i exempelvis USA, Botswana, Indien, Mexiko, Sydafrika, Turkiet och Kina. I den konstgjorda processen av natriumkarbonat blandas natriumklorid (salt) och ammoniak.

Natriumkarbonat är inte illaluktande och är effektivt åt att neutralisera många fläckar samt lukt. Det passar bra för all variant av rengöring av tyngre smuts. Det kan upplevas en aning frätande så därför bör handskar och skyddsglasögon användas.

Alternativ beteckning för målarsoda är tvättsoda, men oavsett vad det kallas så finns det oftast att inhandla i dagligvaruhandeln. målartvätt eller inte Natriumkarbonat brukar gå under benämningen målarsoda i framförallt färgbutiker. De varierande fabrikaten av målarsoda som finns på marknaden är vanligtvis lätta att dosera och återförsluta. Ställ dock krav på att flaskan du inhandlar har en barnsäker kapsyl.