Prova att producera mousserande vin

Den som väljer att tillverka eget mousserande vin genom traditionell “Methode “Champenoise” kan uppleva det som en mycket svår process.

Men det finns en alternativ procedur som ger fantastiska resultat med ett minimum av möda.

Även mousserande vin kan göras från en mängd olika material, Chardonnay, Pinot Noir och Riesling är de föredragna druvsorterna. Det är bäst att nyttja en god kvalitet alla druvor produkt för att åstadkomma champagne.

Innan vi börjar måste jag förtälja att det givetvis förekommer ett enklare sätt som också framställer ett smakrikare vin. Köp en vinsats från – klicka härpå denna vinsatslänk från hembryggning.se, prisad.se eller annan marknadsplats.

Du kommer att behöva en hydrometer innan du påbörjar brygga din ”champagne”.

Dessa kan inhandlas någorlunda billigt online.

Det är viktigt att utgångspunkten visar mellan 1,070 och 1,080 och ej mer.

Därtill behöver du ett grundligt hembryggningspaket för de initiala bryggningsstegen. Jag föreslår att du använder ölbryggning kapsyler (ej att förväxla med kronkorkar samt buteljeringshattar), eftersom de ska fungera som en preliminär tryckhållare.

Du behöver även en kapsyltång och några hattar för den andra bryggningen (till skillnad från bryggning av andra drycker kräver champagne åtskilliga faser).

1) Börja med ditt bas vin. Följ de vanliga förfarandena för att göra vitt vin upp till slutet av jäsningen.

2) Så snart jäsningen har upphört, använd hävert för att flytta vinet till en öppen hink.

Vinet bör helst vara en aning grumligt, ifall inte lägga till en aning jästsediment som kommer från botten av jäsningskärlet.

3) Gör en primitiv sockerlag innehållandes 25 gram rörsocker per liter vin.

För att åstadkomma denna sirap, värm en mix av en andel vatten samt två delar socker (räknat på volym). Värm upp till kokpunkten.

Blandningen blir till sirap när kokpunkten är uppnådd.

4) Rör om sockerlag, varsamt ändock grundligt, i vinet.

5)

Nästa moment är buteljering med hävert, flytta vinet direkt till champagneflaskor använd uteslutande flaskor för mousserande viner, andra glasflaskor kommer ej att kunna handskas med det tryck som byggs upp.

6) Placera flaskorna stående på en sval plats i 3 månader. Vinet ska vara färdigt nu med viss sediment på botten, om inte låt stå i ytterligare en månad eller till dess det blir kristallklart.

Efter denna period låt dem stå i kylskåp vid 0 C att utfälla kristaller över jästen.

Det kommer att hjälpa hålla ned jästen när du häller upp.

När flaskorna ska öppnas är en ömtålig operation där det mesta av innehållet kan spruta ut ifall du inte gör det på korrekt vis.

Såvida du ej är en mästare på denna färdighet kan detta troligen vara ett bra råd:

Snabbhet är det väsentliga i denna operation om du önskar behålla det mesta av din mousserande vin. Placera en innehållslös mottagare på en vinkling framför flaskan som du också vinklar och ta bort locket på flaskan.

Det tar lång praktik att se till att flaskan kan öppnas utan att innehållet sprutar ut.

Men om det nu finns någonting som heter ”imponatoreffekt” så är den 100 % när du öppnar din första egentillverkade champagneflaska i glada vänners lag.

Jag har inte skrivit någonting om den vanliga vintillverkningen som kan behövas som fundament till detta, samtliga tillbehör för detta hittar du smidigt på webben.