En bra dragsele hund sliter inte på hunden

En dragsele hund är en sele, eller ett sorts koppel om man vill, som används när hundar ska dra något, t ex en cykel, spann, en pulka, en släde eller spark/skidor. En dragsele hund kan på flera vis påminna om spårselar, men det finns viktiga skillnader.

En dragsele har mycket gemensamt med en spårsele, bland annat så är inga av dem skapade för att hunden ska föra sig framåt med linor runt halsen. Istället går selarna ut på att hunden ska föra sig framåt med avlastning av bröstkorgen och axlarna. En spårhund ska inte behöva dra speciellt tunga vikter medan en draghund ska göra just det. Antagligen är det en slädhund i fjällen eller en hund som ska dra vagn eller cyklar på torr mark. Oavsett vad det är den ska dra så är det betydelsefullt att ens dragsele hund sitter som den ska så att hunden slipper plågas av smärtsamma brännskador och slitningar.

En Spårsele är utformad för att det ska bli enklare att hålla hunden när den spårar. Hundar som ska spåra är väldigt fokuserade och kan dra tämligen mycket, därför behöver man något starkt att hålla i. Spårselar ser ut som man föreställer sig en hundsele, med band runt bröstkorgen och över bogen.

En dragsele hund har vanligen ännu fler remmar att fästa om hundens kropp än en spårsele har. Remmar över bröstkorg samt bringa finns självfallet, men dessutom brukar det likaså löpa remmar över ryggen och om svansroten. Var fästet för dragkopplet finns beror på vad det är hunden ska dra. Ska du nyttja dragsele hund för linkörning eller cykel så är det bäst med ett fäste intill svansroten, men ska hunden dra släde så bör det finnas fästen intill sidorna samt en balanserad rem över bringan.

En hundsele måste ha lång hållbarhet, annars duger inte kvalitén åt ens bäste vän. En oerhört bra dragsele kan hunden använda hela livet. Priset för en kvalitetsele ligger på allt från några hundralappar och uppåt och det kan vara bra att fråga någon erfaren vilket märke samt modell som passar just din hundras på bästa sätt, bra passform är oerhört betydelsefullt. Från vissa märken kan man till och med handla hundselar från efter specialmått.

När det handlar om material är det lite av en smaksak, de flesta ergonomiska selarna idag är tillverkade i slittåliga material som polyester. Dessa brukar dessutom vara vadderade så att det inte ska uppkomma skavsår hos hunden. Läder är både mjukare och mer klassiskt och fungerar bra så länge selen sitter bra på hunden.

Alla som äger hund vet hur lojal och trogen en hund är, kärleken till dessa fyrbenta kompisar är mäktig och ännu starkare från hundens sida, för den skull förtjänar de det bästa. Om man har en draghund så bör man investera i en dragsele hund som passar just den hund man äger, helt efter dess egna mått så att passformen är perfekt och skaderisken reduceras. Genom att skaffa en bra dragsele hund visar man att man bryr sig om sitt trogna djurs hälsa.